Hlavní obsah

Finskou rallye vede po první etapě Grönholm, Kopecký třináctý

JYVÄSKYLÄ

Hlavní favorit Marcus Grönholm zvládl nejlépe vstup do domácí Finské rallye, desátého závodu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Pětinásobný vítěz z posledních šesti ročníků severského šotolinového klání, proslaveného množstvím skoků, je po první etapě v čele s náskokem 12 sekund před Sébastienem Loebem z Francie. Ten zatím vyhrál čtyři měřené úseky, Grönholm o jednu rychlostní zkoušku víc.

Článek

Za Loebem, úřadujícím mistrem světa a vedoucím mužem průběžného pořadí letošního šampionátu, je na třetím místě Grönholmův krajan a týmový kolega z Fordu Mikka Hirvonen. Toho už dělí od první pozice téměř tři čtvrtě minuty.

Grönholm podotkl, že jej na trati provázely obtížné podmínky. "Dost to klouzalo, ale všechno jsme zvládli. Byl to dobrý start, auto jelo perfektně," řekl novinářům. Loeb označil první etapu za velmi obtížnou. "Musel jsem na tomhle povrchu dávat větší pozor a Marcus si vypracoval určitý náskok. Ale to se dalo předpokládat," prohlásil Loeb, který ještě ve Finsku nikdy nevyhrál.

Český jezdec Jan Kopecký se Škodou Fabia WRC bojuje ve Finsku s enklávou domácích pilotů a je zatím na třinácté pozici s bezmála pětiminutovou ztrátou za Grönholmem.

O body do hodnocení kategorie junior WRC v okolí Jyväskylä usilují Martin Prokop a Pavel Valoušek. Prokop byl po devátém měřeném testu na 34. místě, osmý v kategorii. Valoušek měl v třetí rychlostní zkoušce defekt, pak mu praskla spojovačka řízení. První etapu tak předčasně ukončil.

Finská rallye skončí v neděli, jezdce čeká ještě dvanáct rychlostních zkoušek.

Výsledky po 1. etapě:
1. Grönholm (Fin./Ford) 1:12:59,6, 2. Loeb (Fr./Citroën) -12,0, 3. Hirvonen (Fin./Ford) -43,5, 4. P. Solberg (Nor./Subaru) -52,9, 5. H. Solberg (Nor./Peugeot) -1:47,2, 6. Atkinson (N. Zél./Subaru) -2:17,1, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) -4:42,2, 34. Prokop (ČR/Citroën) -15:06,2, 89. Valoušek (ČR/Suzuki) -41:07,3.

Reklama

Související témata: