Hlavní obsah

Dechberoucí špacír v Andách. Děti s krumpáčem přes rameno porážejí účastníky Dakaru

Cusco

Start se neúprosně blíží, je třeba si zvyknout na extrémní nadmořské výšky. Tým Big Shock Racing se pozvolna přesouvá do Peru, kde už 6. ledna odstartuje 40. ročník Rallye Dakar. Pilot kamiónu Liaz Martin Macík, jeho navigátor František Tomášek a jezdec na motocyklu Jan Brabec dokončují svůj aklimatizačně-relaxační pobyt v Cuscu, městě ležícím v Andách, 3300 metrů nad mořem. V přiloženém videu se můžete podívat na jejich vpravdě dechberoucí výšlap.

Příprava na Dakar v AndáchVideo: Big Shock Racing

 
Článek
Fotogalerie

Jejich těla už se zvládla vyrovnat s nepříjemnými stavy z převýšení i virózou pořízenou v letadle. Hlavy si odpočinuly od shonu, který zná každý, kdo těsně po Vánocích odlétá na Dakar. Šéf týmu Martin Macík starší už je s částí Big Shock Racing sestavy v Limě a jistí technické přípravy, zbytek mechaniků a dalších členů dakarské party přiletí ve středu 3. ledna. Ve stejný den sestoupí z hor také Macík, Brabec a Tomášek, aby se tým už v kompletní sestavě připravil na čtvrteční přejímky.

„Několik prvních dní v horách mě bolí hlava, je mi špatně od žaludku, jsem malátný a unavený. Ale po pár dnech nepříjemné stavy ustupují a síly se vracejí. Je daleko lepší odbýt si nepříjemnosti v klidu hotelového pokoje než v plném nasazení v kabině kamiónu," popisuje navigátor František Tomášek. Svou tradiční popříletovou rýmičku si léčil i Martin Macík.

Tip domorodců: čaje z koky

Jediným reprezentantem, který je od počátku zcela fit, a ve výborné náladě se stará o zábavu i zbytku výpravy, je Jan Brabec. „Jsem sám překvapen, jak dobře vše snáším. Místní mi poradili pár tipů, jak zdolat výškovou nemoc, například popíjet čaje z koky. Řídím se jejich osvědčenými radami a zdá se, že jsem na správné cestě. Zatím jsem problém s aklimatizací téměř nezaznamenal," líčí.

Pánové v Cuscu strávili také poslední noc v roce. „Byla moc příjemná, i když klidnější, než by si kdo představoval. V 6 hodin odpoledne, kdy v České republice vrcholila půlnoc, jsme si popřáli s rodinami a pak zašli na večeři. Ve veselé společnosti místních, kteří nám před jídlem rozdali čepičky a píšťalky, jsme si za doprovodu harfy snědli jídlo a vyrazili na kutě," usmívá se Martin Macík a dodává: „Přece jen, i když je na našem soustředění legrace, závod se blíží a s ním přichází i odpovědnost."

Hned 1. ledna trojice vyrazila na výšlap. „Nikdy jsem neviděl tak nádhernou přírodu. Vládne tu absolutní klid, žijí tu milí lidé, kteří jsou v pohodě, i když toho moc nemají. V kopcích, kde my, natrénovaní závodníci, vypouštíme duši, nás předbíhají místní malé děti s krumpáčem přes rameno, když běží okopávat záhonky," žasne Tomášek.

Reklama