Hlavní obsah

Favorit Pech vyhrál Horáckou rallye a potvrdil zisk titulu

Favorizovaný Václav Pech vyhrál sedmnáctý ročník Horácké rallye, která byla sedmým podnikem mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Svým prvenstvím potvrdil zisk titulu absolutního šampióna, který měl jistý již před startem. Jeho jediný možný soupeř v boji o celkové vítězství v domácím seriálu Achim Mörtl z Rakouska se totiž ze zdravotních důvodů v soutěži neobjevil.

Foto: eWRC.cz/Petr Sagner

Václav Pech za volantem vozu Mitsubishi Lancer EVO IX

Článek

Devětadvacetiletý Pech startující s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX se v čele Horácké rallye usadil již po páteční první etapě a první pozici neopustil až do dnešního cíle. V průběhu dopoledních a poledních rychlostních zkoušek postupně zvyšoval svůj náskok, který se vyšplhal až na téměř 80 vteřin. V předposledním měřeném úseku sice vinou defektu zaostal za nejrychlejším Karlem Trojanem o 47 vteřin, o prvenství ale nepřišel.

"Byla to docela těžká soutěž. Rychlostky byly rychlé, navíc v zatáčkách byl vytahaný písek, o kterém jsme ale věděli. Snažili jsme se jet pro lidi, často na ruční brzdu a užívali si to," uvedl Pech v rozhovoru pro ČTK.

Plzeňský jezdec měl díky Mörtlově absenci titul jistý již v pátek. "Uvítali jsme, že nejede. Mohl jsem jet pro lidi, ve smyku a dělat blbinky. Nemusel jsem se bát, že kdyby se něco stalo a třeba jsme vypadli... V autě panovala uvolněná atmosféra," řekl Pech, kterého tradičně navigoval Petr Uhel.

Pech tak získal již čtvrtý velký domácí titul. Nejlepší na českých tratích byl i v letech 2002, 2003 a 2005. "Porovnat se nedají. Každý titul byl těžký. Letos to bylo o to cennější, že nám nevyšly první dva závody, ale pak jsme uspěli v dalších čtyřech a dnes to potvrdili," pochvaloval si Pech průběh letošní sezony, ve které si zatím připsal čtyři první místa. "Vedle celkového prvenství je vždy důležitá cesta k titulu. To je to, co si pak člověk pamatuje. To pěkné," uvedl.

Letošního triumfu dosáhl v první sezoně, ve které byly v Česku omezeny starty pro vozy nejvyšší kategorie WRC. Pech tak musel přesednout z Fordu Focus do "enkového" Mitsubishi. "Čekal jsem, že ten přechod bude dramatičtější a že se auto bude chovat hůře. Už je s ním ale hodně dobré svezení i pro řidiče. Stále jsem však ve stavu, kdy hledám, co vše si mohu dovolit a jak jet nejefektivněji," dodal Pech.

Druhé místo v předposledním závodě českého šampionátu obsadil Václav Arazim. Třetí byl klasifikován Trojan, jenž vyhrál o vteřinu velký souboj s Vojtěchem Štajfem. Díky tomu se také posunul na druhé místo průběžného pořadí mezinárodního mistrovství.

Poslední body na českých tratích se budou rozdělovat 7. a 8. října na Rallye Příbram.

Horácká rallye
1. V. Pech, Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX) 1:52:20,2, 2. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer EVO IX) -30,0, 3. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer EVO VII) -42,3, 4. Štajf, Černoch (Subaru Impreza Sti) -43,4, 5. Votava, Synáč (Mitsubishi Lancer EVO VIII) -1:53,8, 6. Peták, Benešová (Renault Clio S1600) -2:02,9.
Průběžný stav MMČR
1. V. Pech, Uhel 156 bodů, 2. Trojan, Řihák 91, 3. Mörtl, Schwarz (Rak./Subaru Impreza STi) 84.

Reklama

Související témata: