Hlavní obsah

Jágr možná nebude hrát tolik, ale sám ví, že týmu má pořád co dát, říká Špaček

Jan ŠkvorSport.cz

Nechce, aby na něj hokejový národ spoléhal jako na spasitele, který bude rozhodovat všechny zápasy. Třiačtyřicetiletý útočník Jaromír Jágr po rozmluvě s reprezentačním trenérem Vladimírem Růžičkou přehodnotil své loňské rozhodnutí skončit v národním týmu a na domácím šampionátu v Praze nebude chybět. „Jarda vzal menší roli v týmu, možná nebude hrát tolik jako dřív. Ale on se s tím vyrovná dobře,“ říká asistent reprezentačního kouče Jaroslav Špaček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr během pondělního prvního tréninku české reprezentace v O2 areně.

Článek

Jágra čeká jubilejní desátý světový šampionát, přestože po loňském čtvrtém místu v běloruském Minsku dal národnímu týmu sbohem. Růžička ale o jeho služby moc stál a dvojnásobný mistr světa nechtěl říct ne, když se jedná o reprezentaci. Chtěl mít čisté svědomí, že pro český tým udělal maximum.

Sám přitom přiznával, že neví, jestli je pro nároďák ve svém věku ještě platným hráčem. „Ale to jsou takové ty jeho úvahy pro Hokejovou rodinu (tak Jágr nazývá své fanoušky na Facebooku), to už byste mohli vědět. S Vláďou Růžičkou se na něčem domluvili a tak nějak to funguje," myslí si Špaček.

Téma společného hovoru Jágr ani Růžička pochopitelně nesdělili, je však zřejmé, že kladenský odchovanec netouží po tom, aby na něj spoluhráči i fanoušci spoléhali jako na jasného lídra na ledě. Tím by podle Jágra měl být Jakub Voráček, jenž ve Philadelphii prožil životní sezónu a až do konce základní části NHL útočil na zisk Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče.

Jágr nebude žolíkem

„Než se Jarda k týmu připojil, chtěl si být jistý tím, jakou roli dostane. Čímž nechci říct, že bude jenom naším žolíkem. Nikdo ho určitě nechce odstrčit do čtvrté pětky, nebo aby dokonce seděl na tribuně. To je holej nesmysl. Je logický rozložit sílu do všech čtyř pětek, protože šampionát je dlouhý a zápasy na sebe rychle navazují. Jarda má pořád týmu co dát, což sám ví. Kdyby si tím nebyl jistý, nepřijal by to," je Špaček přesvědčený o Jágrově kvalitě.

„Loňské mistrovství mu vyšlo, byl jedním z našich nejlepších útočníků. V současné sezóně jeho forma gradovala, hrál výborně a věřím, že si to teď přenese do reprezentace," přeje si asistent trenéra. Spolu s Růžičkou a dalším asistentem Ondřejem Weissmannem dlouho dumali nad tím, jaké hráče k Jágrovi postavit.

Nastoupí s Janem Kovářem a Klepišem

Nakonec padla volba na centra Jana Kováře a levé křídlo Jakuba Klepiše, se kterým Jágr v jednom útoku nastupoval už během zlatého MS 2010 v Mannheimu a Kolíně nad Rýnem. „Během sezóny jsme si zkoušeli psát na papír různé varianty. Samozřejmě nevíme, jak to bude fungovat, ale nějak začít můžeme," prozrazuje Špaček složení druhého útoku pro úvodní zápas českého týmu na šampionátu proti Švédům.

„K Jardovi musíme najít hráče, kteří mu budou sedět. S Kovym nastoupili už minulý týden v generálce proti Finům a měli slušnou druhou a velice dobrou třetí třetinu," všiml si Růžička. Vydrží spojení Jágr - Jan Kovář - Klepiš, nebo budou trenéři už po Švédech hledat k české legendě někoho jiného?

Reklama

Související témata: