Hlavní obsah

Je to tady! Hokejové MS startuje, český tým prověří na úvod silné Švédsko

Praha

Čekání fanoušků je u konce. V Praze a Ostravě dnes vypukne šampionát, na který se český hokejový národ hodně dlouho těší. Hned úvodní hrací den 79. mistrovství světa bude ostře sledovaný. Do turnaje zasáhne domácí výběr, jehož formu otestuje ve vyprodané libeňské O2 areně jeden z favoritů celého turnaje - tým Švédska. Zápas skupiny A začne ve 20:15 a živě ho vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jaromír Jágr během utkání s Finskem v Brně.

Článek
Fotogalerie

Česko v historii ještě nikdy úvodní duel na mistrovství světa neprohrálo a v tradici chce pokračovat i přesto, že narazí na nesmírně kvalitního soupeře, který přivezl do Prahy deset borců ze zámořské NHL.

"Švédové jsou vždy dobří. Mají tam hráče z NHL, musíme si dát pozor. Je potřeba se vyvarovat zbytečných faulů. Budeme chtít hrát aktivně. Mužstvu docela sedí styl, který jsme hráli v posledních přípravných utkáních. Nechceme nic měnit," řekl reprezentační kouč Vladimír Růžička.

Na Švédy se sedmi beky a dvanácti útočníky

Národní mužstvo nastoupí proti Tre Kronor se sedmi obránci a dvanácti útočníky. Na soupisku se zatím nevešli zadáci Kempný s Mozíkem, forvardi Vondrka, Smoleňák, Radil a třetí gólman Kovář. Mezi tyčemi se představí Alexander Salák, jenž dostal přednost před Ondřejem Pavelcem, který bude zastávat roli týmové dvojky.

Kapitánské céčko ponese na dresu Jakub Voráček. Útočník Philadelphie se v elitní formaci objeví spolu s Martinem Eratem a centrem Vladimírem Sobotkou. Hvězdný křídelník Jaromír Jágr nastoupí ve druhé útočné řadě s Jakubem Klepišem a Janem Kovářem, s nímž si otestoval spolupráci už v páteční generálce proti Finsku.

Ve třetí lajně nastoupí Červenka s Novotným a Hertlem. Ve čtvrté pak Koukal, Zaťovič a překvapení nominace Dominik Simon, jenž ve dvaceti letech zažije premiéru na seniorském MS.

"Jeho jméno jsem měl v hlavě docela dlouho. Celou sezónu hrál velice dobře, potvrzoval ve všech zápasech vynikající formu. Jeho výhodou je i to, že může hrát skoro všude. Za ten rok jsme ho dost poznali. Je to další z mladých hráčů, který ukázal, že na to má. Doufám, že jeho pohyb a rychlost bude na ledě znát," řekl na adresu mladého plzeňského forvarda Růžička.

Jedinou letošní výhru zařídil Radil

Čeští hokejisté se střetli se Švédy na loňském MS v Bělorusku hned dvakrát a pokaždé odjížděli z ledu smutní. V základní skupině prohráli 3:4 po samostatných nájezdech, v boji o bronz pak podlehli výběru Tří korunek 0:3.

V letošní sezóně mají Růžičkovi svěřenci se severským soupeřem zápornou bilanci. Na Karjale prohráli 3:4 po samostatných nájezdech, v prosinci na Channel One Cupu 4:6. Dubnový dvojzápas mají příznivci ještě v čerstvé paměti. V Umee zvítězili Češi 4:1, když na ledě řádil Lukáš Radil, jenž dva góly dal a u zbylých dvou asistoval. V odvetě v Timře pak zvítězili 2:1 Seveřané, kteří ovládli celý seriál Euro Hockey Tour.

Domácí celek požene proti Švédům vyprodaná O2 arena. Hráči jsou na diváckou kulisu pořádně natěšení. "Uvidíme, jaká bude atmosféra. To, že je vyprodáno, ještě neznamená, že atmosféra bude bouřlivá. Doufám ale, že to tak bude. Těšíme se, jak nám budou lidi fandit," uvedl útočník Jan Kovář.

Předpokládaná sestava ČR proti Švédsku:
Salák - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Hertl - Simon, Koukal, Zaťovič.
Páteční program MS:
Skupina A (O2 arena, Praha):
16:15 Kanada - Lotyšsko
20:15 Česko - Švédsko
Skupina B (ČEZ Aréna, Ostrava):
16:15 USA - Finsko
20:15 Rusko - Norsko
Porazí čeští hokejisté ve svém úvodním vystoupení na MS tým Švédska?
Ano
75,8 %
Ne
24,2 %
Celkem hlasovalo 64372 čtenářů.

Reklama

Související témata: