Hlavní obsah

Voráček chválí fanoušky. Kdo neskáče, není Čech? Z toho jde husina po zádech, říká

Praha

Prožil parádní sezónu v NHL a formu si přivezl i na mistrovství světa. Ryšavý útočník Jakub Voráček dokázal bodovat ve všech pěti zápasech české hokejové reprezentace na turnaji. V pátečním souboji proti Rakousku zpečetil třetí výhru národního týmu na šampionátu, když po nádherné Jordánově přihrávce procedil puk mezi betony gólmana Swetteho.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček zpečetil výhru nad Rakouskem čtvrtým gólem.

Článek

Dvaatřicet minut jste čekali proti Rakušanům na první gól. Byl tento zápas hodně o trpělivosti?

Jiný zápas na mistrovství světa nebude. Doba se mění, utkání nebudou končit 10:0. Myslím si, že Ondra Pavelec zachytal výborně. Neměl tolik zákroků, ale když soupeř nějaké šance měl, tak to byly tutovky. Podržel nás hodně. Pak jsme dali pár gólů, spadlo to z nás a myslím si, že jsme to dohráli v klidu.

Diváky jste potěšili řadou pěkných kombinací. Jste spokojeni?

My se snažíme hrát pěknej hokej. Samozřejmě, nějaké chyby v obraně byly, ale je to hokej. Chyby se budou dělat, důležité je, nás Ondra Pavelec podržel. Myslím, že směrem dopředu to bylo dobré zatím v každém utkání. Vytvářeli jsme si šance, dobře bruslili.

Brankáři byli v úvodu šampionátu podrobeni kritice. Jste rád, že se zápas s Rakouskem Ondřeji Pavelcovi vydařil?

Kritika byla zvenku, my v kabině jsme gólmanům věřili.

Vaše útočná formace se opět dokázala zapsat do střelecké listiny. Máte radost?

Vstřelili jsme dva góly Francii. Dneska dal gól Vláďa Sobotka, i když my jsme v tu chvíli nebyli na ledě, pak jsme se trefili na začátku třetí třetiny. Zase jsme dali v podstatě dva góly, takže spokojenost.

Co říkáte na výkony čtvrté lajny s mladým Dominikem Simonem?

Dali dva důležité góly. Dominik Simon výborně vyhrál souboj v rohu, pak to hodil na Ondru Němce a potom ještě Martin Zaťovič do víka. Tahle lajna hraje špičkově celý turnaj, vytvářejí si šance, nehrají skoro vůbec u nás ve třetině, což je důležitý. Mají výborný pohyb. Pokud chceme přejít přes čtvrtfinále, je důležité, aby šlapaly všechny čtyři řady.

Vaše formace zaskočila Rakušany po sedmi vteřinách třetí třetiny krásnou akcí, na jejímž konci byl váš gól na 4:0. Byl to signál?

Bavili jsme se o tom před vhazováním. Michal Jordán přijel s nápadem, že bychom to mohli udělat. Bylo to zrealizované suprově. Dobře do budoucnosti, že ty nápady máme, že chceme pořád dávat góly, protože tohle bude rozhodovat.

Diváci znovu výborně povzbuzovali. Jak se vám líbila atmosféra v O2 areně? Je podle vás lepší a lepší?

Já jsem kliďas na střídačce i během zápasu, ale pokřik: „Kdo neskáče, není Čech" - z toho jde husina po zádech. Tohle se stává opravdu jen párkrát za život.

Užíváte si i skandování jména po vstřeleném gólu?

Stoprocentně. To jsou věci, na které se nezapomíná. Diváci za námi stojí od prvního zápasu, za to jim patří velký dík.

Reklama

Související témata: