Hlavní obsah

Nechtěl bych tady rozbourat chemii mužstva, prohlásil Plekanec po příletu do Prahy

Praha

Dorazil v pátek večer do Prahy jako tak trochu utajený trumf národního týmu pro boje o medaili z hokejového mistrovství světa. O příletu montrealského útočníka Tomáše Plekance ze zámoří se rozhodlo tak trochu narychlo ve čtvrtek večer, kdy bylo jasné, že česká reprezentace zůstane ve hře až do posledního dne turnaje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Plekanec si na pátečním tréninku nechal upravovat výstroj masérem Zdeňkem Šmídem.

Článek

Můžete přiblížit, jak se zrodilo vaše doplnění národního mužstva na šampionátu?

Nebyli jsme původně domluvení vůbec. Jakmile se protáhla naše série druhého kola play off s Tampou až do šestého zápasu, tak jsme si řekli s trenéry, že už je pozdě a že už to nemá asi smysl. Ale po čtvrtfinále s Finy mi zavolali, akorát bylo u nás v Montrealu šest večer, že se mám sbalit a přiletět.

Nebylo to trochu nahonem?

Přiznávám, že jsem s cestou do Prahy už vůbec nepočítal, pak jsme byli ale asi hodinu na telefonu a došli nakonec k tomu, že pokud to dovolí manažer Canadiens, tak letím. Nebylo to tak, že bych se nechával ukecávat. Samozřejmě jsem měl chuť si zahrát doma na mistrovství, ale říkal jsem, že nechci přijet do něčeho, co mají kluci postavené celé mistrovství. Nechtěl bych tady rozbourat chemii mužstva.

Trenéři jsou ale přesvědčeni, že můžete týmu hodně pomoci. Už jste řešili vaši roli?

Zatím jsme se o tom víc nebavili. Rovnou z letiště jsem večer jel do haly, tam jsme si krátce řekli o systému hry a teprve na hotelu se uvidíme s trenérem Růžičkou a promluvíme si. Už jsem častěji lítal takhle na šampionát hned po vypadnutí ze Stanley Cupu, zase tak něco nového to pro mě není. 

Jak probíhal váš první trénink po dlouhém letu, na který jste vyrazil večer po osmé s asistentem trenéra Špačkem a spoluhráči Smoleňákem a gólmanem Kovářem?

Bylo to docela dobrý, Špágr už na mě byl natěšenej. Byli jsme půlhodinku na ledě, to jsem potřeboval.

Budete hrát centra mezi Jágrem a Červenkou, jak se na to těšíte?

Naposledy jsme spolu hráli na olympiádě v Soči a před tím na Kladně s Jardou při výluce. Doufám, že to bude klapat.

Na Kanadu půjdete bez společného tréninku s mužstvem, přitom soupeř tady všechny válcuje...

Proti těm hráčům z NHL hraji celý rok, samozřejmě mají výborný mančaft a bude to těžké, ale takhle jsme se domluvili s trenéry, už se to rozhodlo a nemá cenu to víc řešit. Nebudu ani přemýšlet o nějakém přehnaném respektu před silným soupeřem.

Je pro vás velkou motivací zlato z MS chybějící ve vaší hokejové sbírce?

Samozřejmě taky, ale já sem přijel jako jeden z článků mužstva, takže uvidím, jak moc se dostanu do hry a jak mi ten zápas vyjde. Na noc si dám asi prášek na spaní, abych napomohl snadnější aklimatizaci, a v sobotu na to půjdu. Kam mě trenér dá, tam budu, hlavně chci pomoct klukům k úspěchu.

Co o něm řekl trenér Růžička:
Pleky je přesně ten hráč, na kterého jsme čekali do poslední chvíle, protože chceme mít co nejsilnější mužstvo. Rveme se tady teď o medaili a věřím, že nám v tom může hodně pomoct. Věděl jsem, že když to půjde a bude šance, aby přiletěl, získáme kvalitního centra pro Jágra. Pleky sám dobře ví, že příjezd na poslední chvíli do rozehraného turnaje je těžký, ale já mu jasně řekl, že ho tady chci mít.
Kdo postoupí ze souboje ČR - Kanada do boje o zlato?
Česko
76,9 %
Kanada
23,1 %
Celkem hlasovalo 122313 čtenářů.

Reklama

Související témata: