Hlavní obsah

V nominaci Slovinska na MS je šest krajánků z Česka

Lublaň

Hokejisté Slovinska mají v konečné nominaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě hlavní hvězdu Anžeho Kopitara z Los Angeles a šest krajánků z Česka. V extralize působí brankář Robert Kristan s obráncem Blažem Gregorcem v Pardubicích, zadáci Mitja Robar a Luka Vidmar v Mladé Boleslavi a útočník Robert Sabolič ve Spartě. Barvy prvoligové Jihlavy hájí bek Miha Štebih, který také sehrál jeden zápas v extralize za Mladou Boleslav.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pardubický brankář Robert Kristan nechybí v nominaci pro MS.

Článek

Čeští fanoušci znají i útočníka Tomaže Razingara, který v letech 2003 až 2006 hrál za Vsetín, Pardubice, Třinec a tehdy prvoligový Hradec Králové. Obránce Aleš Kranjc v sezóně 2011/12 nastupoval za České Budějovice.

Slovinci mají prakticky totožný kádr, který loni v únoru při premiéře na olympijských hrách překvapil postupem do čtvrtfinále. V Soči chyběli jen gólman Gašper Krošelj z švédského Oskarshamnu, beci Vidmar, Štebih a útočník Ken Ograjenšek z francouzského Epinalu.

Sedmadvacetiletý Kopitar na MS reprezentoval naposledy v roce 2008. Do Česka dorazí přesto, že se mu před měsícem narodila dcera Neža. V letech 2012 a 2014 dovedl Los Angeles dvakrát ke Stanley Cupu jako nejproduktivnější hráč play off. Dvakrát vyhrát kanadské bodování Stanleyova poháru se z Evropanů povedlo už jen Davidu Krejčímu a Švédovi Peteru Forsbergovi.

MS zahájí duelem proti Bělorusku

Další hvězdou slovinského kádru je útočník Jan Muršak z CSKA Moskva, který má na kontě z let 2010 a 2011 46 utkání v NHL za Detroit. V KHL nastupovali za Slovan Bratislava také útočníci Žiga Jeglič a Rok Tičar.

Ve slovinském klubu působí jen útočník Aleš Mušič, který hraje za Olimpiji Lublaň mezinárodní ligu INL. Vedle něj a Štebiha se nominace dočkalo i dalších pět hráčů z druhé nejvyšší soutěži - ve švédské Allsvanskan působili Krošelj, beci Žiga Pavlin v AIK Stockholm, Kranjc v Södertälje a Andrej Tavželj, který vyhrál s Neftěkamskem ruskou Vyšší ligu, a útočník Jan Urbas ve Västeras. Šest hráčů je z EBEL, dva z nejvyšší soutěže v Francii a jeden ze Slovenska.

Slovinci vstoupí do turnaje v sobotu 2. května utkáním proti Bělorusku, v základní skupině B v Ostravě je čeká ještě Rusko, Slovensko, Finsko, Norsko, USA a Dánsko. V přípravě zatím vyhráli všech pět zápasů - porazili Chorvatsko (5:2), dvakrát Japonsko (4:0 a 4:1), Maďarsko (4:2) a Rakousko (4:3). Generálka je čeká ve středu v Berlíně proti Německu.

Nominace hokejistů Slovinska na mistrovství světa v Praze a Ostravě (1.- 17. května):
Brankáři:
Robert Kristan (Pardubice/ČR)
Luka Gračnar (Salcburk/EBEL)
Gašper Krošelj (Oskarshamn/Švéd.)
Obránci:
Mitja Robar
Luka Vidmar (oba Mladá Boleslav/ČR)
Blaž Gregorc (Pardubice/ČR)
Žiga Pavlin (AIK Stockholm/Švéd.)
Klemen Pretnar (Villach/EBEL)
Miha Štebih (Dukla Jihlava/ČR)
Sabahudin Kovačevič (Štýrský Hradec/EBEL)
Aleš Kranjc (Södertälje/Švéd.)
Andrej Tavželj (Neftěkamsk/VHL)
Útočníci:
Žiga Jeglič
Rok Tičar (oba Slovan Bratislava/KHL)
Anže Kopitar (Los Angeles/NHL)
Jan Muršak (CSKA Moskva/KHL)
Robert Sabolič (Sparta Praha/ČR)
Jan Urbas (Västeras/Švéd.)
Tomaž Razingar (Trenčín/SR)
Marcel Rodman (Klagenfurt/EBEL)
Žiga Pance (Bolzano/EBEL)
Boštjan Goličič (Gap/Fr.)
Ken Ograjenšek (Epinal/Fr.)
Miha Verlič (Štýrský Hradec/EBEL)
Aleš Mušič (Olimpija Lublaň/INL)

Reklama

Související témata: