Hlavní obsah

Kanada - Rakousko 10:1Kanada znovu nastřílela deset branek. Debakl tentokrát vyfasovalo Rakousko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Barrie 1 : 0
10. Duchene 2 : 0
12. Hall 3 : 0
15. Ekblad 4 : 0
22. Spezza 5 : 0
36. Eberle 6 : 0
43. Heinrich 6 : 1
43. MacKinnon 7 : 1
44. Spezza 8 : 1
47. Schenn 9 : 1
55. Duchene 10 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté Kanady dokázali podruhé v základní skupině A světového šampionátu v Praze nastřílet deset branek. Po Německu takto deklasovali i Rakousko, které v Praze rozdrtili 10:1 a zůstali jediným stoprocentně úspěšným celkem turnaje. Za sedm utkání nasbíral zámořský výběr plných 21 bodů při oslnivém celkovém skóre 49:14. O případném udržení Rakušanů rozhodne odpolední duel Lotyšska s Francií.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kanadští hokejisté Tyson Barrie (druhý zleva), Tyler Seguin (vlevo), Ryan O'Reilly (vpravo) a Claude Giroux slaví gól proti rakousku na MS v Praze.

Článek
Fotogalerie

Čtyři body za dva góly a dvě nahrávky si v dresu vítězů připsali útočníci Jason Spezza a Matt Duchene.

Zápas, v němž si Rakušané mohli zajistit setrvání mezi elitou, připomínal podle očekávání hru kočky s myší. A to i přesto, že v sestavě Kanady scházela největší hvězda současnosti Crosby. Starkbaum v rakouské brance sice dokázal zkraje sebrat radost Ducheneovi, na začátku sedmé minuty už ale načal výlov puků ze své sítě.

Po parádní kombinaci otevřel skóre snadno do prázdné branky Barrie, tři minuty poté si zlepšil náladu Duchene, jehož nedlouho poté následovali ještě Hall a Ekblad. Zatímco Kanaďané se bavili hokejem, nešťastní Rakušané nevěděli, kam dřív skočit. Přesto mohl alespoň snížit Komarek, jenže sám proti Smithovi neuspěl.

Kanada měla skvělý nástup i do druhé části, když se po necelých dvou minutách prosadil Spezza. Brankostroj se poté přece jen na chvíli zasekl, ačkoliv Starkbaum byl nadále v permanenci. Na druhé straně pozlobil strážce kanadské branky Iberer, puk po jeho nahození ovšem za čárou neskončil. Další možnosti nevyužili Michael Raffl a Herburger. Místo čestného úspěchu se na druhé straně radoval Eberle.

Ve 43. minutě se dočkali malého úspěchu i Rakušané zásluhou Heinricha a bylo jasné, že při hrozbě potupné "desítky" ji alespoň neinkasují jako Němci s nulou na svém kontě. Následovala ovšem velmi rychlá sprcha. Už o devět vteřin později odpověděl MacKinnon a za dalších 12 sekund se znovu prosadil Spezza, což bylo na Starkbauma příliš a přenechal své místo Swettemu.

Toho už po třech minutách prostřelil Schenn. Kanaďané sice poté nevyužili druhou početní výhodu, jež se jim za celý duel naskytla, ale na desetigólovou metu přesto nakonec dosáhli, když svou druhou dnešní trefu zaznamenal po Spezzovi i Duchene.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
Kanada - Rakousko 10:1 (4:0, 2:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 7. Barrie (O'Reilly, Giroux), 10. Duchene (Spezza, Muzzin), 12. Hall (Burns), 15. Ekblad (Eberle), 22. Spezza (Duchene, Wiercioch), 36. Eberle (Burns), 43. MacKinnon (Muzzin), 44. Spezza, 47. B. Schenn (Duchene), 55. Duchene (MacKinnon, Spezza) - 43. Heinrich (Rotter). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Gofman (Rus.) - Puolakka (Fin.), Šefčík (SR). Vyloučení: 0:2. Bez využití. Diváci: 16.031.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Savard, Ekblad, Wiercioch - Hall, Couturier, Eberle - Seguin, Giroux, O'Reilly - Spezza, Duchene, MacKinnon - B. Schenn, Eakin, Toffoli - Ennis. Trenér: Todd McLellan.
Rakousko: Starkbaum (44. Swette) - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Iberer, Altmann, Mühlstein, Mitterdorfer - Herburger, M. Raffl, Lebler - Latusa, Komarek, T. Raffl - Rotter, Hundertpfund, Geier - Petrik, Fischer, Cijan - Ganahl. Trenér: Daniel Ratushny.

Reklama

Související témata: