Hlavní obsah

Graňák: Diváci hráli v Ostravě lépe než my

Ostrava

S vědomím, že ani výhra už jim nezajistí postup mezi osm nejlepších týmů na turnaji, vstupovali slovenští hokejisté do utkání se Spojenými státy. Ty si naopak výhrou mohly prodloužit ostravský pobyt o dva dny a minimálně odložit stěhování do Prahy až na pátek.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Slovenský obránce Dominik Graňák před Antonem Bělovem z Ruska v utkání na MS v Ostravě.

Článek

A rozdílná motivace obou týmů byla zejména v úvodu velmi znát.

Američané vedli po první třetině 2:0 a třetí branku přidali necelou půlminutu po první přestávce. „Po výhře Běloruska nad Norskem bylo velmi těžké kabinu namotivovat. Jsem rád, že kluci ten zápas za nepříznivého stavu nezabalili," řekl loučící se trenér Vladimír Vůjtek.

Uvědomili jsme si, že to tak prostě nemůžeme nechat. Už jen kvůli těm lidem, kteří zase vyprodali ostravskou halu do posledního místečka. Bohužel, fanoušci hráli v Ostravě lépe, než my," popisoval následnou dvanáctiminutovku, ve které slovenští hokejisté nasázeli do sítě amerického brankáře Connora Hellebuycka čtyři branky.

Ani zlepšená střelecká produktivita Slováky k výhře nedovedla. Ještě ve druhé třetině vyrovnal Charlie Coyle a těsně před koncem prodloužení, zařídil americkou výhru Jack Eichel.

„Je to škoda, chtěli jsme dát trenérovi na rozloučenou vítězství. Byl s námi dlouho a prožili jsme i jeden velký úspěch před třemi lety v Helsinkách," připomněl obránce švýcarského Fribourgu, že pro 67letého rodáka z Ostravy byl duel se Spojenými státy posledním zápasem na lavičce Slovenska.

To pod jeho vedením vybojovalo na mistrovství světa v roce 2012 stříbrné medaile. Na letošním šampionátu v Praze a Ostravě pak slovenská reprezentace zopakovala výsledek z loňského turnaje v běloruském Minsku a na turnaji obsadí konečnou devátou příčku.

I přes neúspěch na šampionátu si Slováci pravděpodobně zahrají na Zimních olympijských hrách 2018 v Koreji. Předběhnout je mohou jenom Bělorusové, ale pouze v případě, že na právě probíhajícím turnaji získají některou s medailí. Ve čtvrtfinále je ale čeká vítěz skupiny A Kanada.

Reklama

Související témata: