Hlavní obsah

První zlato v mixu nečekaně získali japonští stolní tenisté Mizutani, Itóová

Tokio

První olympijské zlato ve smíšené čtyřhře získali japonští stolní tenisté Džun Mizutani a Mima Itóová. V dnešním finále zaskočili čínské favority Sü Sin, Liou š'-wen, které po obratu porazili 4:3 na sety.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Japonští stolní tenisté Džun Mizutani a Mima Itóová

Článek

Čína na předchozích hrách v Pekingu, Londýně a Riu de Janeiro získala vždy všechny čtyři zlaté medaile, ale na triumf při premiéře mixu pod pěti kruhy nedosáhla. Aktuální světoví šampioni Sü Sin a Liou Š'-wen sice vyhráli první dva sety 11:5 a 11:7, domácí ale skóre otočili.

Po sadách 11:8, 11:9 a 11:9 se Mizutani s Itóovou ujali vedení 3:2, ale čínští favorité si vynutili pátý set. V něm se japonský pár ujal vedení 8:0 a nakonec si vítězstvím 11:6 zajistil zisk zlatých medailí.

"S Čínou jsme tolikrát prohráli na olympijských hrách i na mistrovství světa... A myslím, že tady v Tokiu se nám povedla odveta za to všechno. Jako by to byl sen, jsem šťastný," řekl Mizutani novinářům.

Dvaatřicetiletý Mizutani zkompletoval sbírku medailových úspěchů z her. V Riu získal bronz ve dvouhře a stříbro ve čtyřhře. Dvacetiletá Itóová před čtyřmi lety obsadila třetí místo v deblu.

Pro Japonsko to byla první pingpongová zlatá olympijská medaile v historii. Od premiéry stolního tenisu na OH v roce 1988 získali jednu také Švédové zásluhou legendárního Jana-Oweho Waldnera, tři Korejci a zbylých 28 získali Číňané. "Tohle nás v dalších kategoriích neovlivní," konstatovala Liou Š'-wen, úřadující mistryně světa ve dvouhře.

Reklama

Související témata: