Hlavní obsah

Olympijský oheň pro Peking se bude v Olympii zapalovat bez diváků

Zapalování olympijského ohně pro ZOH 2022 v Pekingu se v Olympii uskuteční 18. října bez diváků. Nebude se konat ani tradiční úvodní část olympijské štafety v Řecku. Pochodeň s ohněm zamíří hned následující den do Číny. Opatření vynucená pokračující pandemií koronaviru dnes oznámili řečtí pořadatelé.

Foto: www.olympics.com

Oficiální logo Zimních olympijských her v Pekingu 2022.

Článek

Olympijský oheň se v historickém prostředí antické Olympie zapaluje pomocí zrcadla a slunečních paprsků. Bez přítomnosti veřejnosti se uskutečnilo poslední zapalování před hrami v Tokiu tehdy ještě naplánovanými na léto 2020.

V březnu loňského roku, kdy byla koronavirová pandemie celosvětově na začátku, byla na místě jen zhruba stovka oficiálních hostů. Oheň se vydal na cestu Řeckem, ale tato část štafety byla den po zapálení předčasně zrušena, protože navzdory varováním přilákala hodně lidí.

Tentokrát řecká strana od štafety upustila úplně a nehodlá znovu pozvat na ceremoniál veřejnost. Rozhodla se tak po jednáních s místními úřady, národním olympijským výborem a čínskými organizátory zimních her. Po zažehnutí ohně bude pochodeň převezena na aténskou Akropoli a 19. října ji při krátkém ceremoniálu na Panathénajském stadionu v Aténách převezmou čínští organizátoři.

Zimní hry v Pekingu by měly začít 4. února 2022.

Reklama

Související témata: