Hlavní obsah

USA - ČR 119:84Vysoká prohra s Američany vzala basketbalistům i teoretickou naději na čtvrtfinále

Tokio
Aktualizováno

Čeští basketbalisté se s olympijským turnajem loučí, do čtvrtfinále se nedostanou. V posledním utkání skupiny A totiž podlehli USA 84:119 a přestože v její konečné tabulce obsadí třetí místo, z adeptů na postup mají nejhorší skóre a při porovnání napříč skupinami budou před nimi Němci i vítězové nedělního utkání Japonsko-Argentina. Národní tým obsadí v Tokiu konečné 9. místo.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Tomáš Satoranský hledá cestu americkou obranou

Článek

Český tým věděl, že pro jistotu postupu by musel zvládnout ultra senzaci v podobě výhry. Ale i těsná porážka by mu nechávala při životě naději. Reprezentanti začali bez přehnaného respektu a odvážně zakončovali, takže po třech minutách vedli 9:2, když jim vycházela střelba a těžili z výborného obranného doskoku. Američany to přimělo zapnout na vyšší rychlostní stupeň, ale naráželi na veliké odhodlání českých basketbalistů.

Když dal Schilb dvě trojky po sobě, znamenalo to senzační stav 21:12, ale odpověď soupeře byla okamžitá. Začal pálit z každé pozice a české hráče se snažil na palubovce uhonit. První čtvrtina vyzněla nejen výsledkově pro svěřence kouče Ginzburga, jimž vycházela taktika postavená na týmové souhře. Jenže USA rychle ukázaly, jaká v nich dříme síla.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Jayson Tatum bojuje o míč s Janem Veselým

Po čtvrthodině se díky své už sedmé trojce dostaly poprvé v zápase do vedení, přičemž jejich střelbu z dálky řídil trojnásobný nejlepší kanonýr NBA Durant. Desetibodovou šňůrou pak soupeř skóre převrátil až do stavu 33:39 z pohledu národního týmu, který proti hvězdám nejlepší ligy světa neměl šanci při hře jeden na jednoho. Pokud ale dokázal rozehrát kombinaci a vypomáhat si v obraně i v útoku, dařilo se mu prosazovat pod košem.

Od třetí čtvrtiny se taktovky utkání ujali Američané, spolu s Durantem začali také zářit Holiday, opora mistrovského Milwaukee a Satoranského spoluhráč z klubu LaVine. Soupeři vycházely nejen trojky (20 celkově ze 42 pokusů), ale také nájezdy pod koš, protože vadla česká obrana a k tomu počet českých ztrát míče narostl na patnáct.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Damian Lillard v souboji s Martinem Peterkou

Národní tým v této části inkasoval pětatřicet bodů, čímž se mu reálná šance na čtvrtfinálový postup začala ztrácet. Devět minut před koncem to bylo 60:84 a rozdíl skóre přes zoufalou snahu reprezentantů jen narůstal. Výraznou střeleckou pohodu našel i bostonský Tatum, na české straně se nedokázal už nikdo takhle prosadit. Evidentně docházely síly, celkově v druhé půli dovolili reprezentanti Američanům nastřílet 72 bodů a v tom byl kámen úrazu.

Olympijský turnaj basketbalistů - skupina A
Česko-USA 84:119
Nejvíce bodů: Schilb 17, Balvín 15, Veselý 13, Satoranský 12, Palyza a Jelínek po 7 –Tatum 27, Durant 23, LaVine 13, Holiday 11, McGee 10. Rozhodčí Glišič (Srb.), Mazzoni (It.), Maloová (Kan.), trestné hody 13/8:12/9, trojky 8:20, čtvrtiny 25:18, 18:29, 17:35, 24:37.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články