Hlavní obsah

Dojemný příběh stříbrné olympijské medailistky. Má srdce ze zlata, slzí fanoušci

Praha

Na olympijských hrách v Tokiu sice polská oštěpařka Maria Andrejczyková získala stříbrnou medaili. Teď ale dojala svět a ukázala, že má srdce ze zlata. Rozhodla se totiž vydražit svoji medaili, aby pomohla financovat náročnou operaci malého chlapce. Uvědomila si prý, že chce udělat něco víc, než aby se v její vitríně na medaili prášilo.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Medailistky z olympijské soutěže oštěpařek. Vítězka Liou Š'-jing z Číny, stříbrná Maria Andrejczyková z Polskaa bronzová Kelsey-Lee Barberová z Austrálie.

Článek

Krátce poté, co se pětadvacetiletá úspěšná Polka vrátila domů, Andrejczyková oznámila, že chce svou medaili využít pro dobrou věc. Dozvěděla se o příběhu malého chlapce, který byl poslán do USA v naději, že mu tam zachrání život nákladná operace srdce. Trpí vzácnou srdeční chorobou zvanou (TAPVC). Zmíněná operace znamená pro chlapečka jednou naději, jak může přežít. Víc prý Andrejczyková nepotřebovala slyšet a rozhodla se projektu pomoci.

„Dlouho jsem o všem přemýšlela. Ale když jsem všechno viděla, věděla jsem, že je to právě ta sbírka, kterou chci podpořit," přiznala oštěpařka. „Miloszek má vážnou srdeční vadu, potřebuje operaci. Část peněz už se povedlo získat. Od jiného chlapce Kubuse, který bohužel operaci nestihl podstoupit včas, ale jeho úžasní rodiče se rozhodli předat získané prostředky Miloszovi," neskrývala dojetí polská reprezentantka a rozhodla se také pomoci. „Právě pro něj jsem dražila svou stříbrnou olympijskou medaili," dodala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Maria M. Andrejczyk (@m.andrejczyk)

Jeden z fanoušků pak přišel s dalším zajímavým nápadem. „Doufám, že ten, kdo vyhraje aukci, jí medaili hned vrátí," napověděl novému držiteli stříbrné olympijské medaile, jak by se měl zachovat. A to se opravdu stalo. Společnost, která vyhrála aukci, Żabka Polska, se rozhodla medaili Andrejczykové vrátit. „Marie moc děkujeme za úžasnou věc, kterou jsi udělala," poděkoval oštěpařce další z fanoušků.

Reklama