Hlavní obsah

Ondra se těší na olympijskou přípravu v novém centru v Brně

Brno

Přípravu na OH v Tokiu bude mít odteď usnadněnou. Pětadvacetiletý Adam Ondra, jeden z nejlepších lezců světa a příští rok aspirant na medaili při premiéře tohoto sportovního odvětví na olympiádě v Japonsku, byl hlavní hvězdou slavnostního otevření nového lezeckého centra Hangar v Pražákově ulici v brněnských Horních Heršpicích. Je zaměřené na bouldering a co do velikosti i moderního pojetí je jednoznačně nejlepším areálem tohoto druhu v republice. Stane se oficiálním tréninkovým centrem české lezecké reprezentace.

Foto: Sport.cz

Adam Ondra zkouší strukturu v novém lezeckém centru Hangár v Brně.

Článek

„Brno má odteď prostory, které tady dosud chyběly. Už nebudu muset cestovat za přípravou po celé Evropě. Budu moct trénovat mnohem častěji v rodném městě," těší Ondru, který se sám podílel na profilech boulderových cest. „Snažil jsem se je vymyslet tak, aby odpovídaly světovým standardům. Ale zalézt si tady bude moct úplně každý včetně dětí a úplných začátečníků. U jednotlivých tratí je obtížnost vyznačena," líčí.

Má radost, že se popularita sportovního lezení v Česku neustále zvyšuje. „Mohou za to nejen moje úspěchy na vrcholných světových akcích, ale i to, že se lezení konečně stalo součástí olympijského programu. Jsem moc rád, že v Brně takhle významné centrum vyrostlo. I proto, že si budu moct doma častěji zazávodit," libuje si Ondra.

Foto: Sport.cz

Adam Ondra (vlevo) se na výstavbě lezeckého centra Hangár aktivně podílel.

Čeká ho mimořádně náročný rok. Zúčastní se všech podniků Světového poháru v lezení na obtížnost a v boulderingu. Vrcholem letošní sezony pro něj bude srpnové mistrovství světa v Tokiu. Tedy v místě, kde se v roce 2020 uskuteční i olympijská premiéra sportovního lezení. „Světový šampionát bude zároveň kvalifikací na olympijské hry. Nominaci si vybojuje šest nejlepších borců. Věřím, že budu mezi nimi. Kdyby to nevyšlo, musel bych se na podzim zúčastnit ještě dodatečné kvalifikace. Za rok a půl bude o olympijské medaile usilovat v Japonsku dvacítka mužů i žen," prozradil.

Ondra netají, že výrazný úspěch na olympijských hrách je jeho obrovským snem. „Tituly mistra světa v boulderingu i v lezení na obtížnost jsem už v uplynulých letech získal. Zlato z OH mi jako jediné ještě chybí. Bylo by krásné sbírku zkompletovat," zasní se.

Foto: Sport.cz

Adam Ondra zkouší první kroky v novém lezeckém centru Hangár v Brně.

Vítá, že dějištěm premiérového olympijského klání v lezení bude právě Tokio. „Co se týká našeho sportu, zažívá japonská metropole obrovský boom. S trochou nadsázky se říká, že v Tokiu je lezecká stěna na každé zastávce metra. Dá se předpokládat, že o náš závod bude mezi tamními fanoušky enormní zájem," očekává Ondra.

Reklama

Související témata: