Hlavní obsah

Ve Fukušimě odstartovala štafeta s olympijským ohněm

Fukušima

V japonské Fukušimě dnes odstartovala štafeta s olympijskou pochodní. Za 121 dní dorazí do Tokia, kde se 23. července uskuteční zahajovací ceremoniál letních her. Ty byly přeloženy z loňského roku na letošek a budou první, které se uskuteční v době globální pandemie, připomíná agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Štafetu nesli i fotbalistka Azusa Iwašimizuová (vpravo) a student Asato Owada.

Článek

Letošní trasa štafety je identická s tou loňskou a vede přes všech 47 japonských prefektur, s pochodní se vystřídá asi 10.000 běžců. Dnešní start štafety se kvůli obavám z šíření koronaviru se musel obejít bez diváků, sledovalo ho jen několik činovníků a novinářů. "Tento plamen se vydává na 121denní cestu a po Japonsku roznese naději lidí a přání míru," řekla během slavnosti prezidentka organizačního výboru Seiko Hašimotová.

Výbor upozornil, že štafeta může být přerušena, nebo některé její části vynechány, pokud se u její trati shromáždí příliš mnoho lidí. Diváci musejí nosit ochranu úst a nosu a raději tleskat než povzbuzovat křikem.

Štafeta odstartovala ve Fukušimě kvůli tomu, aby Japonsko ukázalo, jaký pokrok udělalo s obnovou tohoto regionu zdevastovaného před deseti lety zemětřesením, následnou vlnou cunami a jadernou havárií.

Stejně jako celá olympiáda má i štafeta roční zpoždění. Loni byl sice oheň v řecké Olympii zapálen a dostal se do Japonska, ale těsně před plánovaným začátkem štafety přišlo rozhodnutí o odložení her kvůli koronaviru. Pandemie covidu-19 nadále sužuje svět, a tak se olympijské hry plánují za mimořádných hygienických opatření, uskuteční se například bez zahraničních diváků.

Reklama

Související témata: