Hlavní obsah

Zapíše se do historie? Dvanáctiletý zázrak se kvalifikoval do Tokia

Londýn/Praha

Mezi absolutní elitou válcuje jednu soupeřku za druhou. Britská skateboardistka Sky Brownová se díky postavení ve světovém žebříčku kvalifikovala na olympijské hry do Tokia. Vše musí ještě posvětit olympijští úředníci, podle všeho to má být už ale jen formalita. Jako dvanáctiletá sportovkyně se dívka stane historicky nejmladší olympioničkou Velké Británie. Tak jako tak se zapíše do historie. Pokud dosáhne na medaili, tak také nesmazatelným písmem. To stejné platí o dvanáctileté Japonce Kokoně Hirakiové, jezdkyň mladších 15 let bude ale v japonské metropoli mezi závodnicemi víc.

Foto: Instagram @skybrown

Britská skateboardistka Sky Brownová skáče na rampě.

Článek

Skateboarding si v Tokiu připíše olympijskou premiéru. Cesta pod pět kruhů se tak otevřela pro mladé talentované jezdkyně. V Japonsku by se měla objevit 15letá britská šampionka Bombette Martinová, 14letá Japonka Misugo Okamotoová, 12letá Hirakiová a také 12letá Brownová a další mladičké skateboardistky.

Všechny se vešly mezi 20 nejlepších světových jezdkyň v kategorii Park. Soutěž bude probíhat pod patronací World Skate a podle jejího světového žebříčku se také sestavuje startovní listina.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Cocona Hiraki (@cocona.hiraki)

Už takhle se děvčata zapíšou do historie mezi nejmladší olympijské sportovce. Pokud navíc některé z nich v Tokiu ustojí tíhu okamžiku a dosáhnout na některou z medailí, bude to mimořádnost. Výkonnost na to ale mají.

Nejmladším dohledatelným olympijským sportovcem historie je desetiletý gymnasta Dimitrios Loundras, ten získal v Aténách bronzovou medaili v týmové soutěži. Stalo se tak v roce 1896.

Dvanáctiletá plavkyně Inge Sorensenová v roce 1936 dokonce dosáhla na zlato v prsařském závodě. Jihokorejská rychlobruslařka na krátké dráze Kim Yun-Mi získala svou první zlatou olympijskou medaili na zimních olympijských hrách 1994 v Lillehammeru v pouhých třinácti letech.

Reklama