Hlavní obsah

Sportovcům hrozí na OH za porušení koronavirových pravidel až vyhoštění ze země

Tokio

Zahraniční sportovce čekají na odložených olympijských a paralympijských hrách v Tokiu přísné tresty, pokud poruší stanovená koronavirová opatření. Podle poslední zveřejněné verze manuálu pro sportovce a funkcionáře obsahujícího soubor pravidel hrozí hříšníkům postihy od varování až po vyhoštění ze země.

Foto: Issei Kato, Reuters

Medaile pro olympijské Tokio 2020, ilustrační foto.

Článek

Třetí a konečná verze příručky, kterou dnes zástupci MOV a pořadatelů představili v Japonsku, obsahuje upřesněné předpisy a také tresty za jejich porušení. Podle vážnosti provinění může místo varování přijít dočasné nebo trvalé vyloučení z her, odebrání akreditace, diskvalifikace či pokuta. V oprávněných případech může být nařízena i karanténa nebo izolace a v nejvážnějších případech hrozí zrušení povolení k pobytu v Japonsku a následné vyhoštění.

Pokyny pro sportovce upřesňují například pravidla, kdy je povinné nosit ochranu úst a nosu a další všeobecná hygienická opatření. Stanovují rovněž každodenní povinnost testů na covid-19. Platit bude omezení volného pohybu, aby se účastníci OH nedostávali do přímého kontaktu s japonskými obyvateli. Povinné bude i stažení speciální aplikace.

Příručka nestanovuje účastníkům povinnost nechat se očkovat proti koronaviru, podle odhadů MOV bude ale i tak přes 80 procent obyvatel olympijské vesnice už před příjezdem do Japonska naočkováno. Mezi akreditovanými novináři a personálem zajišťujícím televizní přenosy se očekává, že vakcínu bude mít 70 až 80 procent.

Upřesněné manuály pro další účastníky her, jako jsou média či sponzoři, budou představeny v dalších dnech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články