Hlavní obsah

Olympiáda v Tokiu bude bez alkoholu, oznámili pořadatelé

Třicet dní před zahájením letních olympijských her v japonské metropoli Tokiu dnes pořadatelé oznámili, že na sportovištích se nebude smět prodávat ani pít alkohol. Učinili tak ve snaze předejít dalšímu šíření koronaviru, informovala dnes agentura Reuters.

Foto: twitter@barstoolsports, Twitter

Ilustrační foto.

Článek

"Na radu expertů organizační výbor rozhodl o zákazu prodeje a pití alkoholických nápojů na sportovištích, aby se zabránilo šíření infekce," řekla novinárům předsedkyně výboru Seiko Hašimotová.

Zákaz alkoholu v Tokiu a okolí přichází po varování epidemiologů, že jeho konzumace přispívá k těsnějším kontaktům mezi lidmi, hlasitému mluvení a družení se v barech, tedy činnostem napomáhajícím šíření nákazy.

Japonsko se dosud nekontrolovanému šíření nákazy, které paralyzovalo řadu vyspělých států, vyhnulo. V zemi se 126 miliony obyvatel se potvrdilo přes 786 000 případů koronaviru a téměř 14 500 pacientů v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Desetimilionová Česká republika má počet nákaz i úmrtí více než dvojnásobný.

V dubnu ale Japonsko postihla nová vlna epidemie, která přiměla úřady vyhlásit stav nouze v desítce prefektur, včetně Tokia, Kjóta či Ósaky. Teprve v neděli byl nouzový stav ve většině prefektur zrušen, i když některá omezení dále platí. Hranice Japonska zůstávají uzavřené, takže na olympiádu nebudou smět přicestovat žádní zahraniční diváci.

Vzhledem k přetrvávající neuspokojivé koronavirové situaci je velká část japonské veřejnosti proti pořádání olympiády. Úvahy organizátorů o zákazu alkoholu podle médií dříve tento týden vyvolaly rozhořčenou reakci veřejnosti. Hashtag "zruš olympijské hry" byl použit v desítkách tisíc tweetů.

Reklama

Související témata: