Hlavní obsah

Prvním olympijským šampionem ve skateboardingu je Japonec Horigome

Premiérovým olympijským vítězem ve skateboardingu se stal Japonec Juto Horigome. Úřadující světový šampion v Tokiu ovládl disciplínu street před Brazilcem Kelvinem Hoeflerem a Jaggerem Eatonem z USA. Další Američan Nyjah Huston coby největší favorit a čtyřnásobný mistr světa obsadil v Ariake Urban Sports Parku až sedmé místo.

Foto: Toby Melville, Reuters

Premiérovým olympijským vítězem ve skateboardingu se stal Japonec Juto Horigome.

Článek

Dvaadvacetiletý Horigome postoupil do osmičlenného finále ze šesté pozice v kvalifikaci, která stejně jako boj o medaile sestávala ze dvou jízd a následně pěti triků s využitím zábradlí. Ze sedmi známek se soutěžícím započítaly do konečného hodnocení čtyři a domácí reprezentant si po nevýrazných jízdách vysloužil zlato právě za skvěle zvládnutou druhou část, v níž ustál čtyři z pěti triků. Hustonovi se naproti tomu povedl jen první pokus, za další čtyři dostal nula bodů.

Při premiéře nově zařazeného sportu startuje v Tokiu 20 skateboardistů a 20 skateboardistek v obou kategoriích street i park. O účast na hrách usilovali i čeští reprezentanti Maxim Habanec a Martin Pek, ale jejich šance zhasly na červnovém mistrovství světa, kde v disciplíně street nepostoupili do semifinále.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Skateboarding:
Muži - street:
1. Horigome (Jap.) 37,18
2. Hoefler (Braz.) 36,15
3. Eaton (USA) 35,35
4. Milou (Fr.) 34,14
5. Caro Narvaez (Peru) 32,87
6. Giraud (Fr.) 29,09
7. Huston (USA) 26,10
8. Ribeiro (Portug.) 15,05

Reklama