Hlavní obsah

Japonsko - Francie 74:70Basketbalové vicemistryně Evropy Francouzky začaly v Tokiu prohrou s Japonskem

Tokio
Aktualizováno

Stříbrné medailistky z červnového mistrovství Evropy Francouzky vstoupily do olympijského turnaje basketbalistek porážkou s domácím výběrem 70:74. S Japonkami prohrály potřetí za sebou, na minulé olympiádě jim ve skupině podlehly o osm bodů. Nakonec však došly až do semifinále a neúspěšně bojovaly o bronzové medaile. Na hrách v Tokiu by Francouzky rády navázaly na stříbro z Londýna.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Japonka Maki Takadaová (vlevo) střílí přes Francouzku Sandrine Grudaovou během zápasu základní skupiny olympijského turnaje v basketbalu.

Článek

Smělé plány má ale i trenér japonských basketbalistek Tom Hovasse. "Chci porazit Američanky, to je náš cíl. Budeme hrát uvolněně, protože jsme naprostí outsideři, ale já to mám rád," prohlásil k dalšímu zápasu proti favorizovaným obhájkyním zlata.

Nejlepším výsledkem japonských basketbalistek pod pěti kruhy je páté místo z roku 1976.

Francouzkám nepomohla ani nejlepší střelkyně zápasu Sandrine Grudaová, která zaznamenala 18 bodů a devět doskoků. "Zasloužily si vyhrát, protože víc bojovaly. Jsem z toho zklamaná," komentovala agresivní obranu Japonek, které si k výhře pomohly 11 trojkami. Francouzky čeká v příštím zápase Nigérie.

Američanky naproti tomu vykročily za sedmým olympijským primátem za sebou vítězně, byť s Nigérií po první čtvrtině prohrávaly 17:20 a v zápase se dopustily 25 ztrát. Poprvé od aténského semifinále v roce 2004 proti Rusku (66:62) také nevyhrály dvouciferným rozdílem, ale jubilejní padesátou výhru pod pěti kruhy za sebou si jasné favoritky turnaje nenechaly ujít.

A'ja Wilsonová s 19 body a 13 doskoky i Brittney Grinerová s 13 body a 10 doskoky si připsaly double double, kapitánka Sue Birdová řídila tým třinácti asistencemi. "Pětadvacet ztrát je trochu moc a jsem si jistá, že si to sedne. Ony hrály náročný basket, agresivní," řekla jedna z hvězd týmu a čtyřnásobná olympijská vítězka Diana Taurasiová. "Rády (Nigerijky) vnášejí do hry chaos a nutí vás hrát tak, jak nechcete. Nikdy to s nimi nebude hezké. A my si pořád na zvykáme na sebe, na (pravidla) FIBA a způsob vedení rozhodčích," řekla Birdová, jež také hraje o páté olympijské zlato za sebou.

Ve skupině C vstoupily do turnaje neúspěšně vicemistryně světa z Austrálie, které podlehly bronzovému týmu z ME Belgii 70:85. V olympijské premiéře Belgičanek, které při prvním startu na MS v roce 2018 skončily čtvrté, zazářila hvězdná křídelní hráčka Emma Meessemanová, jež zaznamenala 32 bodů, 9 doskoků a 5 asistencí. Nejužitečnější hráčka finále WNBA 2019 či finálového turnaje Evropské ligy 2018 dala zaznamenala osm bodů a dvě asistence v rozhodující pasáži (12:2) na začátku čtvrté čtvrtiny od stavu 58:59.

XXXII. letní olympijské hry:
Basketbal:
Ženy:
Skupina B:
Japonsko - Francie 74:70 (13:17, 34:36, 52:49),
Nigérie - USA 72:81 (20:17, 32:44, 50:70).

Reklama

Související témata: