Hlavní obsah

První Čech na Olympijském stadionu? Hrozné naštvání, pak radost!

Tokio

Prošel si během pár sekund pěknou škálou emocí. Překážkář Vít Müller se jako první český atlet představil na tokijském Olympijském stadionu. A úspěšně! Po chvíli čekání se mohl radovat z postupu do nedělního semifinále.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Vít Müller v cíli olympijského rozběhu na 400 m překážek, páté místo znamená těsný postup do semifinále.

Článek

Když přišel po rozběhu do útrob stadionu, organizátoři a dobrovolníci mu stejně jako všem atletům zatleskali. Ústa měl překrytá nezbytnou rouškou, pro sportovce po výkonu nic příjemného.

„Dávají nám je už před během, kdy je člověk vynervovaný a potřebuje dýchat, aby okysličil organismus. Není to nic extra, ale na mezinárodních závodech to tak teď chodí, tak se s tím musíme vypořádat," říkal smířeně.

Rodák z Nymburka se v posledním z kvinteta rozběhů na 400 m překážek držel na poslední postupové čtvrté pozici, jenže v posledních metrech se přes něj přehnal Nizozemec Nick Smidt, o čtyři setiny. „Byl jsem naštvanej, ale hrozně," přiznával Müller obavy, že si nechal postup utéct mezi prsty.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

Vít Müller zdolává překážku v rozběhu na 400 m překážek na olympijském stadionu v Tokiu.

Po chvíli čekání ale na světelné tabuli naskočilo malé q označující postup na čas. „Strašná úleva," hlásil Müller, jenž prošel s výkonem 49,59 s jako poslední.

Postupem do semifinále navázal na své vystoupení z předloňského světového šampionátu v Dauhá. „Odjížděl jsem sem na 35. místě v žebříčku a v semifinále je 24 překážkářů, takže určitě je to úspěch," mohl se pochválit.

Pro něj má čtyřiadvacetiletý atlet s čerstvým osobním rekordem 49,26 s smělý cíl. „Přijel jsem sem s tím, že bych chtěl běžet pod 49 sekund. Tak uvidíme, kolik zbylo sil," předsevzal si. Výkon začínají čísly 48 zvládl v české historii jen národní rekordman Jiří Mužík.

O medaile se bude ale bojovat s ještě výrazně lepšími časy, však čtvrtka překážek je jedním z největších taháků olympijského programu. Díky světovému rekordmanovi Karstenu Warholmovi, ale i jeho vyzyvatelům v čele s Američanem Raiem Benjaminem. Může hvězdného Nora porazit?

„Myslím, že ne. Warholm je lev, spíš ho Benjamin nakopne a klidně ještě o dvě desetiny může stáhnout svůj světový rekord," čeká Müller atak výkonu 46,70 s z letošního Osla.

Reklama

Související témata: