Hlavní obsah

Brazílie - Egypt 1:0Fotbalisté Brazílie, Japonska, Mexika a Španělska na OH postoupili do semifinále

Do semifinále olympijského fotbalového turnaje postoupili obhájci zlata z Brazílie, domácí Japonsko, Mexiko a Španělsko. "Kanárci" ve čtvrtfinále porazili Egypt 1:0 a v další fázi vyzvou Mexičany, kteří přestříleli Jižní Koreu 6:3. Japonci zdolali Nový Zéland 4:2 na penalty po výsledku 0:0 a o místo ve finále se utkají se Španěly. Ti vyhráli nad Pobřežím Slonoviny 5:2 po prodloužení i díky hattricku střídajícího Rafy Mira.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Fotbalisté Brazílie si poradili s Egyptem

Článek

Brazilcům v Saitamě zajistil nejtěsnější triumf Matheus Cunha trefou z 37. minuty. Asistenci si připsal Richarlison, s pěti góly nejlepší střelec olympijského turnaje. Jihoameričtí favorité už další šance neproměnili, ale současně Egypt do ničeho vážnějšího nepustili.

Mexičané v Jokohamě nakročili k vítězství už v prvním poločase, který ovládli 3:1 po brankách Henryho Martína, Luise Roma a proměněné penalty Sebastiána Córdovy. Korejce vrátil do hry krátce po pauze I Tong-kjong svým druhým gólem v utkání, ale poté skórovali znovu Martín s Córdovou a v závěru ještě náhradník Eduardo Aguirre. Porážku asijského mužstva už jenom zmírnil Hwang U-čo.

Japonci drží naději na medaili

Vyrovnaný souboj Japonska s Novým Zélandem v Kašimě nepřinesl branku ani během 120 minut. V penaltovém rozstřelu uspěli všichni domácí exekutoři, naopak japonský brankář Kosej Tani vychytal Liberata Cacacea a jeho spoluhráč Clayton Lewis přestřelil. Japonští fotbalisté tak udrželi šanci na první olympijskou medaili od roku 1968.

Pobřeží slonoviny v Rifu poslal do vedení v desáté minutě Eric Bailly, ještě před pauzou odpověděl Španěl Dani Olmo. Africkému týmu až v první minutě nastavení vrátil náskok Max Gradel, ale po dvou minutách znovu srovnal čerstvý náhradník Mir. Prodloužení jasně ovládli semifinalisté letošního mistrovství Evropy. Nejprve Mikel Oyarzabal proměnil penaltu a v závěru se ještě dvakrát prosadil útočník Mir.

Fotbal:
Muži - čtvrtfinále:
Španělsko - Pobřeží slonoviny 5:2 po prodl. (2:2, 1:1)
Branky: 90.+3, 117. a 120.+1 Mir, 30. Olmo, 98. Oyarzabal z pen. - 10. Bailly, 90.+1 Gradel.
Japonsko - Nový Zéland 0:0, na pen. 4:2
Brazílie - Egypt 1:0 (1:0)
Branka: 37. Cunha.
Korea - Mexiko 3:6 (1:3)
Branky: 20. a 51. I Tong-kjong, 90.+1 Hwang U-čo - 12. a 54. Martín, 39. z pen. a 63. Córdova, 30. Romo, 84. Aguirre.

Reklama

Související témata: