Hlavní obsah

V komisi sportovců MOV jsou nově Gasol či Pellegriniová

Novými členy komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV) byli zvoleni španělský basketbalista Pau Gasol, italská plavkyně Federica Pellegriniová, polská závodnice na horských kolech Maja Wloszczowská a japonský šermíř Juki Óta. Tato čtveřice dostala nejvíce hlasů během voleb v Tokiu, do nichž se zapojilo 6825 sportovců.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Italská plavkyně Federica Pellegriniová je novou členkou MOV

Článek

Noví zástupci sportovců se stali plnými členy MOV a získali mandát do olympijských her v Los Angeles 2028. V komisi končí předsedkyně Kirsty Coventryová ze Zimbabwe, její zástupkyně Danka Barteková ze Slovenska, Francouz Tony Estanguet a Australan James Tomkins, kteří byli zvoleni v Londýně 2012.

Z komise odchází také jmenovaný člen Stefan Holm ze Švédska. Nové vedení komise se bude volit v pátek, předsedající se stane automaticky členem exekutivy MOV.

Komise sportovců se skládá nejvýše z 23 členů, z nichž dvanáct je přímo voleno. Zbylých maximálně jedenáct členů je jmenováno, aby byla zachována rovnováha mezi pohlavími, regiony a sportovními odvětvími.

Členem komise sportovců byl osm let do roku 2012 oštěpařský rekordman Jan Železný. Poté do komise neúspěšně kandidovaly oštěpařka Barbora Špotáková a lyžařka Šárka Strachová.

Reklama

Související témata: