Hlavní obsah

Skoky do vody z desetimetrové věže ovládla čtrnáctiletá Číňanka

Aktualizováno

Skoky do vody z desetimetrové věže na hrách v Tokiu podle očekávání ovládly Číňanky. Zlato s náskokem získala čtrnáctiletá Čchüan Chung-čchan, stříbrná skončila její o rok starší krajanka Čchen Jü-si. Bronz má Australanka Melissa Wuová, která se zúčastnila čtvrtých olympijských her.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Čtrnáctiletá Čchüan Chung-čchan vybojovala olymijské zlato

Článek

Čchüan Chung-čchan obdržela při dvou z pěti skoků od všech sedmi rozhodčích nejvyšší známku 10. Vítězství věnovala své nemocné matce. "Chci vydělat co nejvíc peněz, abych ji mohla podpořit," řekla.

Celkem získala 466,2 bodu, druhá Čchen Jü-si zaostala o více než 40. S ještě větším odstupem následovala Wuová (371,4). Australanka získala druhou olympijskou medaili, v roce 2008 byla stříbrná v Pekingu v synchronizovaných skocích z desetimetrové věže.

Wuová s pláčem vzpomínala na svoji čínskou babičku, která nedávno zemřela. "Chtěla jsem, aby viděla, jak získám tuto medaili," řekla. V roce 2014 Wuové zemřela sestra, následně zvažovala konec kariéry. "Bylo velkou výzvou to překonat. Skákání mě ale v podstatě zachránilo a dalo mi něco, na co jsem se pak mohla zaměřit," doplnila.

Čína zaznamenala šestý triumf ze sedmi skokanských disciplín, ovládnutí všech osmi závodů asijské velmoci znemožnili už na začátku minulého týdne Britové v synchronizovaných skocích z desetimetrové věže. Celkově Číňané získali 38 z 49 možných zlatých medailí ve skocích na posledních sedmi olympijských hrách.

Skoky do vody:
Ženy:
10 m věž:
1. Čchüan Chung-čchan 466,20 b.
2. Čchen Jü-si (obě Čína) 425,40
3. Wuová (Austr.) 371,40
4. Agúndezová (Mex.) 358,50
5. Schnellová (USA) 340,40
6. Orozcová (Mex.) 322,05
7. Spendoliniová Sirieixová (Brit.) 305,50
8. Wassenová (Něm.) 291,90.

Reklama

Související témata: