Hlavní obsah

Obrovi se z emocí klepaly ruce, tak pomohla sestra

Tokio

Květina ze slavnostního ceremoniálu a maskot olympijských her v netradičním medailovém lesku! Dva výjimečné dárky na památku si kromě kupy výjimečných emocí odnášela z loděnice Sea Forest Waterway Anna Dostálová, sestra Josefa Dostála, českého kajakáře, který ve čtvrtek při olympijském závodě na 1000 metrů s Radkem Šloufem vybojoval bronzovou medaili.

Foto: Radek Malina, Právo

Josef Dostál se sestrou Annou po zisku bronzové medaile z deblkajaku.

Článek

„Byla jsem na tribuně u cíle. Ale sedět jsem nevydržela. Ani tak mi nevadilo, že je sedačka úplně rozžhavená. Závod mě strhnul. Stála jsem opřená o zábradlí a první část sledovala na velkoplošné obrazovce, druhou jsem měla jako na dlani. Přestože kluci jeli v nejvzdálenější dráze, děsně jsem řvala. A pak už jenom spíše pištěla," smála se Anna Dostálová, fyzioterapeutka českého kajakářského týmu, když si vychutnala medailový ceremoniál.

Ještě před ním dostala od bratra úkol zasprintovat do loděnice pro telefon. A když jsem se vrátila Pepovi se klepaly ruce, že ani nemohl žádné číslo vytočit," vyprávěla Anna Dostálová.

I dvoumetrového obra s váhou přes sto kilogramu dostaly emoce. „Mně přijde jako strašné klišé, že chlapi nemají brečet a dávat najevo emoce. Bylo roztomilé vidět dojatého chlapa," popisovala okamžiky před ceremoniálem Anna Dostálová. „Vrazil mi telefon zpátky a říkal, ať zavolám, mámu nebo tátu, hlavně ať už volám. Bylo to plné emocí," vypravovala sestra bronzového medailisty.

Foto: Radek Malina, Právo

Josef Dostál se sestrou Annou po zisku bronzové medaile z deblkajaku.

„Věděla jsem, že na finále singlu se celá rodina sešla u babičky s dědou. A při finále deblu byli zase všichni u mojí sestry Magdaleny. Ale moc informací jsme se s Pepou neměli. Šlo spíše o sdílenou radost," vykládala s květinou z ceremoniálu a plyšovým maskotem her. „Medaili jsem Pepovi nechala. Je děsně těžká," smála se.

Viděla živě už bratrův medailový úspěch v Londýně 2012, kde získal bronz na čtyřkajaku. Tehdy se sestrou vyrazily do Anglie jako fanynky. Stříbro ze singlu a bronz ze čtyřkajaku v Riu o čtyři roky později prožívala u televize. A teď jako fyzioterapeutka měla významný podíl na českém úspěchu.

„Byla jsem s kluky už v zimě na soustředění, spolupracujeme tři roky. Moc jsem jim úspěch přála, protože vím, kolik dřiny se za medailí skrývá," vyprávěla Anna Dostálová a odmítala, že bylo její zásluhou, jak se Josef Dostál zmátořil po totálním vyčerpání v individuálním závodě. „On věděl, co chce. Utáhnul to hlavou. Ta byla rychle po singlu dobrá. Pak šlo všechno hladce. Já jsem tady jenom jako nosič ručníků a pití," zlehčovala svůj přínos sestra bronzového medailisty.

Reklama

Související témata: