Hlavní obsah

Dostihla mě únava, hlásila Spilková a spěchala do postele

Tokio

Nadějně rozjela Klára Spilková během třetího dne golfového turnaje na olympijských hrách atak na vysněnou elitní desítku. Jenže s přibývajícím časem se česká reprezentantka pořadím propadala. „Ráno mi to lítalo fajn, ale jak rostla teplota, cítila jsem na sobě únavu. Neměla jsem už dostatečně synchronizovaný pohyb a mysl,“ posteskla si česká reprezentantka, která při minulých hrách v Riu skončila osmačtyřicátá.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká golfistka Klára Spilková během 3. kola olympijského turnaje

Článek

Promítají se náročné klimatické podmínky provázející turnaj do výkonů hodně?

Vedro je samozřejmě nepříjemné. A ještě se to kombinuje s časným vstáváním. Od středy jsem každý den měla budík nastavený na čtvrtou hodinu, což je znát. A na sobotu, kdy organizátoři hlásí bouřky, je začátek programu už v půl sedmé, takže budeme vstávat ve tři. Tudíž si dám oběd a jedu spát.

Je standardní, že jste na hřišti tak časně? Nebo jde o výsadu spojenou s olympijským turnajem?

Je to časté. Minimálně jednou do týdne. Ono se to nezdá, ale když máme začínat ráno, tak člověk potřebuje vstávat přibližně tři hodiny předem. Tady spíme hodně málo. Ale pokud se povede alespoň šest hodin, je to v pořádku. Při olympijském turnaji je fajn, že nás na hřiště vozí velice příjemná auta, takže si pokaždé ještě trošku zdřímneme.

V případě ideálního průběhu jste se mohla posunout k první desítce, ale nakonec jste pětadvacátá. S čím půjdete do závěrečného dne, pokud špatné počasí program nezruší?

Já věřím, že se dohraje. Moc bych si přála vybojovat umístění v elitní desítce, což by bylo úplně skvělé. Kdyby se podařilo jakkoliv vylepšit výsledek z Ria, bude to krásné. A jestli mám být první česká golfistka, která bude na olympiádě kolem dvacáté pozice, tak to beru.

Foto: Toby Melville, Reuters

Golfistka Klára Spilková klesla po druhém kole olympijského turnaje ze sedmého na dělené 24. místo

Naštvalo by vás, kdyby se kvůli počasí zbytek turnaje zrušil a šance na vylepšení pozice se rozplynula?

Byla bych smutná. Ještě máme jedno kolo, kdy se dá pořadí vylepšit. Je to dost našlapané. A já věřím, že se mohu posunout nahoru.

Ve trojici jste během čtvrtka šla s obhájkyní zlaté medaile Korejkou Pak In-pe. Byla jste za takovou společnost ráda?

Jo. Já jsem s ní nikdy nehrála, takže jsem se moc těšila. Vlastně jsem ani nikdy pořádně neviděla její hru. Bylo pro mě zajímavé sledovat, jak hraje. Nedává tak dlouhé rány, ale zato jsou neskutečně rovné a přesné, skvěle navíc patuje. Byť tedy zrovna v pátek jí to úplně nepadalo, ale jinak jo. Moc jsem si to užila.

Berete to tak, že se pořád můžete něco přiučit, okoukat?

Určitě. Ne vždy se povede, že jde člověk s takovou hráčkou. Většinu holek na turnaji znám, s většinou jsem hrála. Ale v jejím případě šlo o premiéru a vážně to bylo super. Je to pro mě i po těch letech a při všech zkušenostech vzácnost.

Reklama

Související témata: