Hlavní obsah

Mílařka Mäki bojovala, ale ve finále skončila beznadějně poslední. Čtvrtkaři nepostoupili

Tokio
Aktualizováno

Faith Kipyegonová z Keni obhájila zlato na 1500 metrů. Sifan Hassanová z Nizozemska tři zlaté nezíská, doběhla třetí, Kristiina Mäki byla třináctá. Česká štafeta mužů v běhu na 4x400 metrů obsadila v semifinále v Tokiu sedmé místo v čase 3:03,61 a nepostoupila do olympijského finále. Nejrychlejší byli Američané, kteří se snaží odčinit selhání z individuální čtvrtky, kde skončili bez medaile.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Čeští čtvrtkaři do finále nepostoupili. Úplně vlevo nahoře je vidět Pavel Maslák.

Článek

Faith Kipyegonová z Keni obhájila v Tokiu zlato na 1500 metrů v olympijském rekordu 3:53,11. Sifan Hassanová z Nizozemska tři zlata nezíská, ve svém druhém finále doběhla třetí. Česká mílařka Kristiina Mäki byla mezi nejlepšími poslední, vrcholem pro ni byl postup do finále v národním rekordu 4:01,23.

Hassanová, která měla v plánu tři zlaté v bězích od 1500 metrů po desítku, šla hned v úvodu do čela. Zřejmě nechtěla, aby se opakovala situace z rozběhu, kde v tlačenici upadla a musela dohánět třicetimetrovou ztrátu. Vedla ještě v polovině posledního kola, ale pak ji předstihla nejen Kipyegonová, ale i britská mistryně Evropy Laura Muirová. Hassanovou v krkolomné kombinaci čeká ještě sobotní desítka.

Mäki byla první českou běžkyní v olympijském finále na 1500 metrů. Postup do něj ji viditelně stál hodně sil a dnes krok s elitou neudržela. Doběhla na třináctém místě v čase 4:11,76.

Jediná česká štafeta na hrách nastoupila ve složení Patrik Šorm, Pavel Maslák, Michal Desenský a Vít Müller. Ve srovnání s červnovým rekordem v Kluži nahradil Jana Tesaře Desenský, ale za tehdejším časem Češi zaostali o více než sekundu. Překážkář Müller na posledním úseku odvrátil útok německého kvarteta a uhájil alespoň předposlední místo.

Ani zopakování rekordu by ale dnes na postup nestačilo, pět štafet běželo pod tři minuty. Američané vyhráli rozběh v nejlepším letošním čase 2:57,77 a to ještě šetřili dva své finalisty z individuální čtvrtky, nenastoupil čtvrtý Michael Cherry, ani pátý Michael Norman.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

První předávka štafety mužů na 4x400 m.

Botswana na druhém místě s finalistou čtvrtky Isaacem Makwalou na prvním úseku zlepšila africký rekord a přímo postoupila i štafeta Trinidadu a Tobaga v sestavě s dvěma mistry světa z roku 2017.

Reklama

Související témata: