Hlavní obsah

Ruský zápasník Sadulajev ve finále OH zdolal Američana Snydera a má další zlato

Olympijské zlato mezi volnostylaři váhové kategorie do 97 kilogramů získal ruský favorit Abdulrašid Sadulajev. Ve finále porazil 6:3 Američana Kylea Snydera a navázal na triumf pod pěti kruhy z váhy do 86 kg z Ria de Janeiro před pěti lety. V kategorii do 65 kg se radoval domácí zápasník Takuto Otoguro. Japonci slavili zlato i mezi ženami ve váze do 50 kg díky Jui Susakiové.

Foto: Leah Millis, Reuters

Ruský zápasník Abdulrašid Sadulajev potvrdil roli favorita a získává na olympiádě zlatou medaili.

Článek

Pětadvacetiletého velikána zápasnických soutěží Sadulajeva na cestě za dalším velkým úspěchem nezastavila ani nákaza koronavirem, s nímž bojoval v květnu. Rodák z Dagestánu, jenž do roku 2017 držel neporazitelnost téměř čtyři roky, infekci přestál bez problémů.

Sadulajev po zisku zlata v Riu přešel do těžší třídy. Jeho nadvládu ukončil na MS 2017 v Paříži právě jeho dnešní sok Snyder, od té doby už ale ruský zápasník znovu dominuje. Je čtyřnásobným mistrem světa i Evropy a zlato bral i na posledním světovém šampionátu, kde ve finále porazil Šarifa Šarifova z Ázerbájdžánu a Snyder byl třetí.

V Tokiu se musel Šarifov spokojit s pátou příčkou, když prohrál jeden ze dvou zápasů o třetí místo. Bronz vybojovali Ital Abraham Conyedo a Kubánec Reineris Salas.

Teprve dvaadvacetiletý Otoguro si ve finále poradil po tuhém boji s Ázerbájdžáncem Hadžim Alijevem. Světový šampion z roku 2018 Otoguro zvítězil těsně 5:4. Bronzové medaile vybojovali Rus Gadžimurad Rašidov a Ind Badžrang Badžrang.

V nejnižší kategorii do 50 kg mezi volnostylařkami dvaadvacetiletá Japonka Susakiová ve finálovém klání zcela dominovala. Číňanku Sun Ja-nan zdolala 10:0, duel byl ukončen kvůli technické převaze dvojnásobné mistryně světa z let 2017 a 2018 už po 96 sekundách. Třetí skončily Marija Stadniková z Ázerbájdžánu a Američanka Sarah Hildebrandtová.

Reklama

Související témata: