Hlavní obsah

Olympijský řád dostane nezvykle i japonský premiér a tokijská guvernérka

Tokio

Olympijský řád na závěr her v Tokiu obdrží nejen nejvyšší představitel organizačního výboru, jak bývá zvykem. Kromě Seiko Hašimotové budou stejně vyznamenáni i japonský premiér Jošihide Suga a tokijská guvernérka Juriko Koikeová. Mezinárodní olympijský výbor se je podle předsedy Thomase Bacha rozhodl ocenit za podporu, jakou japonské úřady poskytly olympijským hrám v době koronavirové pandemie, kvůli níž musela být akce o rok odložena.

Foto: Edgar Su, Reuters

Olympijské hry v Tokiu - ilustrační foto

Článek

Hašimotová převzala vedení organizačního výboru letos v únoru, kdy nahradila Jošira Moriho, jenž odstoupil kvůli svým výrokům znevažujícím ženy. Bývalá cyklistka a rychlobruslařka se už předtím na přípravách podílela coby ministryně pro olympijské a paralympijské hry. Suga, který stojí v čele vlády necelý rok, olympiádu dlouhodobě podporoval navzdory výhradám veřejnosti, jejíž část měla obavy z masivního rozšíření koronaviru.

Odložení her podle dřívějších odhadů vyjde Japonce na 294 miliard jenů (v přepočtu zhruba 61 miliard korun). O dodatečné náklady se podělí vláda, organizační výbor a Tokio.

Reklama

Související témata: