Hlavní obsah

Amatérka si dojela pro senzační olympijské zlato. V cíli tomu nevěřila ani ona, ani její soupeřka, která slavila předčasně

Jeden z pohádkových olympijských příběhů v neděli napsala silniční cyklistka Anna Kiesenhoferová. Třicetiletá Rakušanka, která je až 94. ženou světového žebříčku Mezinárodní cyklistické federace (UCI), předvedla úchvatný kousek. Nejenže zaskočila všechny favoritky, ale povedlo se jí to poté, co strávila celý závod v úniku. Trať dlouhou 137 kilometrů zvládla v čase 3:52:45, o minutu a čtvrt rychleji než stříbrná Nizozemka Annemiek van Vleutenová. Do historie olympiády v Tokiu se zapsala i Nizozemka Van Vleutenová. Ta v cíli zprvu slavila vítězství, než se dozvěděla, že Rakušanka svůj únik dotáhla k úspěšnému konci a musí se tak spokojit se stříbrem.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Nečekaná olympijská vítězka Anna Kiesenhoferová z Rakouska

Článek

Kiesenhoferová má za sebou vskutku neobvyklou cestu na olympijský trůn. Původně se věnovala triatlonu a duatlonu. Kvůli zdravotním potížím však musela omezit běh. Od roku 2014 se začala soustředit výhradně na cyklistiku. Později se v Gironě přidala k amatérskému cyklistickému týmu, profesionální kontrakt měla až na rok 2017 se stájí Lotto Soudal Ladies.

Další kroky vzhůru ale nepřišly, kariéra Rakušanky nabrala zcela opačný směr. Po sérii nedokončených závodů utnula sezonu již koncem dubna, a protože na rok 2018 smlouvu neměla, dala si od kola pauzu. Následující sezonu se vrátila a jako amatérka získala rakouský double v silničním závodě a časovce. Na mistrovství světa pak dojela v souboji s chronometrem dvacátá.

Domácí tituly z časovky přidala loni i letos, přesto odjížděla do Japonska bez profi smlouvy. Po velkém vítězství bude nejspíš všechno jinak. "Pořád tomu nemohu uvěřit. Je to neskutečný pocit. Ještě ve chvíli, kdy jsem projížděla cílem, jsem tomu nemohla uvěřit. Ptala jsem se sama sebe, jestli už je to konec, nebo zda musím jet ještě dál," popsala Kiesenhoferová.

"Děkuji všem, kteří ve mě věří - byli jste mojí motivací v těžkých časech. A stejně tak díky i těm, kteří o mně pochybovali - stejně velkou motivací pro mě bylo dokázat, že se mýlíte," uvedla na svém instagramovém účtu.

O taktice pro závod měla jasno. "Plánovala jsem útočit hned od začátku a byla jsem ráda, že jsem se dostala dopředu. Věděla jsem, že nebude jisté, že se tam dostanu, protože nejsem zrovna dobrá v jízdě v pelotonu," přiznala Kiesenhoferová. "Samozřejmě jsem neplánovala, že vyhraju, ale chtěla jsem na silnici nechat všechno," dodala.

Podle toho také závod odjela. "Jsem šťastná, že jsem se zbytečně moc nebála a šla jsem si pro to. Ať jsme spolupracovaly v té odjeté skupině méně nebo více, bylo rozhodně dobré, že tam ta skupina byla," uvedla.

"Viděla jsem, že jsem v ní nejsilnější a že je tam výstup nahoru před dlouhým sjezdem. Ve sjezdu jsem naopak vážně dobrá. Získala jsem při něm nějaký čas k dobru a pak už to bylo do cíle něco jako časovka," dodala Kiesenhoferová.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Rakušanka Anna Kiesenhoferová senzačně vyhrála olympijský závod v silniční cyklistice.

Nová olympijská vítězka najde uplatnění i mimo svět cyklistiky. Poté, co studovala na Technické univerzitě ve Vídni i na univerzitě v Cambridge, dokončila v Katalánsku v roce 2016 doktorát z matematiky. V současné době pracuje na univerzitě v Lausanne a kombinuje výzkum s výukou.

Místo zlata jen stříbro

Šokující triumf Kiesenhoferové, která jezdila naposledy v roce 2017 za ženský tým stáje Lotto-Soudal a od té doby nemá profesionální kontrakt, nejlépe dokumentoval dojezd Nizozemky Van Vleutenové, která v cíli zprvu slavila vítězství, než se dozvěděla, že Rakušanka svůj únik dotáhla k úspěšnému konci a musí se tak spokojit se stříbrem.

Svou roli sehrál v tu chvíli pravděpodobně i fakt, že během olympijského závodu je zapovězeno využívat vysílačky pro kontakt s týmem, na něž jsou jinak cyklisté zvyklí. "Zmýlila jsem se, vůbec jsem nevěděla, že už někdo dojel přede mnou," přiznala Van Vleutenová.

Reklama

Související témata: