Hlavní obsah

Sprint ovládl Lavreysen, Britky vyhrály madison a Kennyová má už páté zlato z OH

Aktualizováno

Olympijské zlato ve sprintu získal nizozemský dráhař Harrie Lavreysen. Ve finále porazil krajana Jeffreyho Hooglanda, bronz si vyjel Brit Jack Carlin.V madisonu žen zvítězily britské dráhařky Katie Archibaldová a Laura Kennyová. Bodovací závod dvojic vyhrály před Dánkami Amalií Dideriksenovou s Julií Lethovou a Ruskami Gulnaz Chatuncevovou s Marií Novolodskou. Kennyová tak má už páté olympijské zlato v kariéře.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Olympijskými vítězkami v madisonu se staly britské dráhařky Katie Archibaldová a Laura Kennyová

Článek

Oba finalisté mužského sprintu, kteří se podíleli na zlatu pro nizozemské barvy již v týmovém sprintu, naznačili ledacos z následného dramatu již na tisícinu sekundy shodným a zároveň i vítězným časem v kvalifikaci. Z ní český reprezentant Tomáš Bábek neprošel a skončil celkově osmadvacátý.

V bitvě o zlato se muselo rozhodnout až ve třetí jízdě. Hoogland vyhrál na úvod o 12 tisícin sekundy, Lavreysen srovnal skóre výhrou o 15 tisícin. V klíčové třetí jízdě pak zaútočil ze druhé pozice a Hoogland už nedokázal odpovědět. V duelu o bronz stačily Carlinovi proti obhájci bronzu z Ria de Janeiro Rusovi Denisi Dmitrijevovi jen dvě rozjížďky.

Británie je však bez vítěze v této disciplíně po delší době, neboť na předchozích olympiádách vládly sprintu legendy. V roce 2008 vyhrál Chris Hoy, o čtyři roky později v Londýně Jason Kenny a v Riu dokázal zlato obhájit. Kenny se představil v Japonsku, dosáhl na stříbro v týmovém sprintu, ale mezi jednotlivci byl až osmý.

Čtyřiadvacetiletý Lavreysen naproti tomu potvrdil roli hlavního favorita, k níž ho opravňoval titul z loňského mistrovství světa v Berlíně. V německé metropoli porazil ve finále 2:0 právě Hooglanda. Nizozemsko má mezi muži prvního olympijského šampiona ve sprintu jednotlivců od Jacobuse van Egmonda, jenž vyhrál v Los Angeles 1932.

Britky během třicetikilometrového závodu a 120 okruhů na velodromu v Izu předvedly suverénní výkon. Celkem 58 bodů nasbíraly ve sprintech, dalších 20 pak přidaly - stejně jako Dánky a Rusky - když ostatní předjely o kolo. Právě tyto body pak scházely na stupně vítězů Nizozemkám Amy Pietersové s Kirsten Wildovou a Francouzkám Claře Copponiové s Marií Le Netovou, jimž se zejména v porovnání s ruskou dvojicí dařilo mnohem lépe ve sprintech.

Pro vítězky jde o druhou medaili v Tokiu po stříbru ze stíhacího závodu. Kennyová jich má v kariéře na kontě už šest, z toho pět zlatých.

Madison v ženském podání byl do programu olympijských her zařazen poprvé. Devětadvacetiletá Kennyová toho dokázala využít a zvítězila tak na sportovním svátku planety už potřetí za sebou. V Londýně 2012 získala dvě zlata, to samé zopakovala i v Riu de Janeiro, v obou případech v omniu a týmové stíhačce. Díky dnešnímu zlatu se stala první Britkou, které se podařilo dosáhnout na pět zlatých olympijských medailí.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Dráhová cyklistika:
Ženy:
Madison:
1. Archibaldová, Kennyová (Brit.) 78 bodů,
2. Dideriksenová, Lethová (Dán.) 35,
3. Chatuncevová, Novolodská (Rus.) 26,
4. Pietersová, Wildová (Niz.) 21,
5. Copponiová, Le Netová (Fr.) 19,
6. D. Pikuliková, W. Pikuliková (Pol.),
7. Bakerová, Edmondsonová (Austr.) všechny 9,
8. Balsamová, Paternosterová (It.) 2.

Reklama

Související témata: