Hlavní obsah

Dončič se uvedl na olympijském turnaji basketbalistů 48 body

Tokio

Slovinská basketbalová hvězda Luka Dončič vstoupil do olympijského turnaje ve velkém stylu. Hráč Dallasu dovedl tým nymburského kouče Aleksandera Sekuliče k vítězství 118:100 nad Argentinou 48 body body a 11 doskoky. Více bodů v jednom zápase pod pěti kruhy dal jen legendární Brazilec Oscar Schmidt v roce 1988 v Soulu, kde nasázal Španělsku 55 bodů.

Foto: Gregory Shamus, ČTK/AP

Slovinec Luka Dončič (nahoře)

Článek

"Rychle prohlédl naši taktiku a prostě nás zničil. Bavím se tady o patnácti bodech v úvodních dvou, třech minutách zápasu," řekl trenér Argentiny Sergio Hernández.

"Je to prostě nejlepší hráč na světě a počítám do toho i NBA. Jestli jsem o tom ještě pochyboval, tak teď už rozhodně ne. Bez ohledu na výsledek je to čest proti němu nastoupit," dodal.

Dončič v historické premiéře slovinských basketbalistů na olympiádě nastřílel 31 bodů už v prvním poločase a zdálo se, že by mohl Schmidtův rekord překonat. Nakonec za maximem zaostal o sedm bodů.

V historickém pořadí se dělí o druhé místo s bývalým australským reprezentantem Eddiem Palubinskasem, jenž na hrách v Montrealu v roce 1976 zaznamenal 48 bodů proti Mexiku.

"Měli jsme plán a hráči ho splnili. Zejména v útoku jsme hráli neuvěřitelně. Dali jsme 118 bodů. A když vám tenhle chlapík zahraje takový zápas, tak je to pak snazší," uvedl Sekulič.

"Jsme na první olympiádě a vyhráli jsme první zápas. Myslím, že pro všechny ve Slovinsku je to výjimečná událost," přidal Dončič, který výkonem zastínil pátý start pod pěti kruhy Argentince Luise Scoly.

"Před třemi hodinami jsem byl nadšený, ale teď už to tak příjemné není. Prohráli jsme důležitý zápas a ještě o hodně bodů," řekl jednačtyřicetiletý Scola, který byl s 23 body nejlepším střelcem Argentiny.

"Ve finále si olympiádu užívám bez ohledu na to, jestli jsme prohráli, nebo vyhráli. Ale teď zrovna ne," uvedl Scola, který má na kontě zlato z her v roce 2004 v Aténách a bronz z Pekingu 2008. Dvojnásobný vicemistr světa startoval také na hrách v letech 2012 a 2016.

Dalším soupeřem Slovinců ve skupině C budou ve čtvrtek domácí Japonci, kteří dnes rozehrají turnaj proti Španělsku.

Devíti body přispěl k vítězství Španělska pivot Pau Gasol, který stejně jako Rudy Fernández startuje na páté olympiádě.

Španělé, které v příštím duelu čeká repríza finále MS s Argentinou, usilují o premiérové olympijské zlato, na předchozích třech hrách získali dvě stříbra a bronz.

Japonský mužský tým hraje na OH po 45 letech a hráči litovali, že se nemohou ukázat před diváky, kteří by je hnali za vítězstvím. "Mluvili jsme o tom před zápasem. Když jsme tu hráli před dvěma lety, přišlo hodně lidí. My se na to těšili, ale je to tak, jak to je," litoval Hačimura po zápase v saitamské Super Areně, jež má kapacitu 36.500 diváků.

Reklama

Související témata: