Hlavní obsah

Prevence, nebo přehnaná ochrana? Volejbalista roušku nesundá ani při zápase. Proč?

Brazilský volejbalista Lucas Saatkamp alias Lucao na olympijských hrách v Tokiu poctivě nosí roušku, a to dokonce i při zápasech. Chce ochránit svoji rodinu. Jeho pětiletý syn musí používat kvůli respiračním problémům inhalátor.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Brazilský volejbalista Lucas Saatkamp nosí roušku i při zápasech

Článek

"Nechci být nějakou obdivovanou osobností, když nosím masku. Mým jediným cílem je ochránit sebe a rodinu," řekl pětatřicetiletý volejbalista podle agentury AP.

Koronavirem si prošel v lednu. Měl horečky a velké bolesti hlavy, žádné těžké příznaky ho ale nepostihly. Přestože tedy má určité množství protilátek a zároveň byl před olympiádou proti covidu-19 očkován, rozhodl se i tak nosit ochranu úst a nosu.

Lucao řekl, že za to nesklidil ani chválu, ani kritiku, i proto, že netráví čas čtením článků a sociálních sítí. Maska podle něj nemá vliv na jeho výkony na kurtu, kde pomohl Brazilcům do semifinále. Na předchozích dvou hrách, kterých se Lucao zúčastnil, jeho tým vybojoval zlato v Riu de Janeiro a stříbro v Londýně.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Brazilský volejbalista Lucas Saatkamp nosí roušku i při zápasech

"Volejbal se od dalších sportů liší. Je tam víc přestávek, takže je čas se nadechnout, na rozdíl od běhání nebo fotbalu. Není to pro mě nepříjemné," uvedl. S maskou hráli i jeho spoluhráč Mauricio Borges nebo volejbalistka Macrís Carneirová, než se zranila.

Spoluhráči, kteří masku při zápasech nenosí, obdivují přístup Lucaa a dalších. Následovat je ale nebudou. Například brazilský kapitán Bruno Rezende uvedl, že se snaží motivovat spoluhráče a hodně s nimi mluvit, což by s rouškou nebylo jednoduché.

Od začátku epidemie v Brazílii zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 přes 556 000 lidí. To je druhý nejvyšší počet na světě po Spojených státech. Nákaza se prokázala u bezmála 20 milionů lidí, což je zhruba desetina obyvatel této země.

Brazilští obhájci po čtvrtfinálové výhře 3:0 nad domácím Japonskem v semifinále vyzvou stejně jako před pěti lety v Riu Rusy. V druhém duelu se utkají Argentina s Francií.

Reklama

Související témata: