Hlavní obsah

Měl problémy s hazardem, přežil nehodu. Teď chce japonský badmintonový bojovník zlato z OH

Tokio/Praha

Už v sobotu začnou na olympijských hrách v Tokiu badmintonové turnaje. A právě v Asii je nejrychlejší raketový sport nesmírně populární. Ostře sledovaný bude zejména Japonec Kento Momota, současná světová jednička. O minulé hry přišel kvůli suspendaci za nelegální hraní hazardních her, v minulém roce měl vážnou nehodu, při které zemřel řidič autobusu. Teď věří, že bídné období skončilo a z domácí akce chce zlato. „Jsem velmi vděčný, že zde mohu hrát. Budu bojovat s každým bez slitování," prohlásil bojovně Momota.

Foto: Profimedia.cz

Japonský badmintonista Kento Momota, současná světová jednička, chce uspět na olympiádě v Tokiu.

Článek

Badminton se na olympijských hrách objevuje od roku 1992, nejúspěšnější je historicky Čína, která v tomto sportu posbírala 41 cenných kovů. Jen v mužské dvouhře její hráči vyhráli čtyři zlaté medaile ze sedmi možných. Rozbít fenomenální čínský blok půjde Japonec Kento Momota.

Ten má přitom za sebou ošklivý karambol, když v lednu minulého roku v Kuala Lumpur boural autobus jeho týmu při cestě na letiště. Srazil se s nákladním automobilem, řidič náraz nepřežil. Japonský badmintonista utrpěl hluboké řezné rány a musel podstoupit operaci oka. Několik měsíců se nedostal na kurt. „V tom období se můj duch zcela zlomil. Myslel jsem, že moje kariéra skončila. Teď vidím bez problémů, když hraji. Jsem schopný podat stoprocentní výkon," oddechl si 26letý badmintonista, který v roce 2019 získal rekordních 11 turnajových titulů včetně triumfu na mistrovství světa.

Dlouho očekávaný návrat se plánoval na začátek roku. Pozitivní test na koronavirus ale vše naboural, a tak se japonský fenomén ukázal až na konci března v Birminghamu. „Oblast, ve které jsem se nejvíce posunul, je moje psychika, po tom všem, čím jsem si za poslední období prošel. Fakt, že jsem opravdu tvrdě dřel, mi dává před domácím vrcholem velký optimismus," přemýšlel o budoucnosti pozitivně Japonec.

Bude to pro něj první olympiáda. O minulou přišel kvůli suspendaci za nelegální hraní hazardních her. Poté se vracel zpátky mezi elitu, objížděl turnaje nižší kategorie, startoval například v roce 2017 v Brně. Když se objevila zpráva, že se uvažuje o přeložení jeho domácí olympiády, byl v šoku. „Už jsem si myslel, že mi největší sportovní svátek zůstane zapovězený a že se ho nikdy nezúčastním," naznačil, že se v myšlenkách vzdával sportovního svátku. Jenže nakonec vše dopadlo jinak.

Turnaj v badmintonu tak na letošní olympiádě dostal velký náboj. „Na Momotu jsem velmi zvědavý, jelikož měl rok a půl, kdy pouze trénoval a odehrál jediný mezinárodní turnaj. Myslím si, že na olympiádě bude v životní formě. A vlastně tlak ze strany diváků a domácího očekávání tolik nepocítí, jelikož se hraje před prázdnými tribunami," poznamenal Adam Mendrek, elitní český badmintonista.

O trofej z japonské olympiády bude usilovat také čínský singlista Chen Long, který zkusí navázat na legendárního Lin Dana, jenž se radoval ze zisku hned dvou nejcennějších vavřínů na OH. Nebezpečné bude také dánské duo Anders Antonsen a Viktor Axelsen. Velkým příběhem by se mohlo stát počínání šestatřicetiletého Indonésána Hendry Setiawana, který by zlatou medaili v mužské čtyřhře slavil už v roce 2008 s Markisem Kidem. Teď by po třinácti letech mohl medailovou sbírku rozšířit.

Reklama

Související témata: