Hlavní obsah

Dánští stíhači s podezřelými tejpy vyvázli k nelibosti Britů s varováním

Tokio

Značnou nevoli vzbudili dánští dráhoví cyklisté na olympijských hrách ve stíhacím závodě družstev, do kterého nastoupili všichni čtyři s kineziologickými tejpy v tělové barvě na holeních. Sportovní ředitel Britů, kteří v souboji s dosavadními světovými rekordmany neuspěli, volal po rozjížďce po diskvalifikaci Seveřanů. Podle Stephena Parka tím Dánové porušují pravidla. Mezinárodní cyklistická unie UCI však po schůzce s několika zúčastněnými týmy udělila dánským stíhačům pouze varování.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Dánští stíhači s podezřelými tejpy

Článek

"Z mého pohledu je to pro naše sportovce, kteří tvrdě pracovali, zklamání, protože to jasně ovlivňuje výsledky," citovala Parka agentura Reuters. Dodal, že britská federace zváží právní kroky, pokud se ukáže, že UCI neudělala dost pro dodržování vlastních pravidel.

Regule hovoří o tom, že části oděvu nesmí měnit morfologii jezdce a jakýkoli nadbytečný prvek nebo zařízení, jehož účelem není výlučně oblečení nebo ochrana, je zakázán. Platí to i pro materiály nebo látky aplikované přímo na kůži nebo oděv, která není oděvem.

Na dánské "vylepšení" reagoval na twitteru i legendární britský dráhař Chris Boardman. "Všichni jezdci se stejným zraněním na obou nohách vyžadujícím lékařskou pásku na přední straně nohou, shodou okolností přesně tam, kde by to bylo aerodynamicky výhodné," napsal.

Dánové v pondělní kvalifikaci zajeli olympijský rekord 3:45,014. V dnešních rozjížďkách je výrazně překonali Italové, kteří jim časem 3:42,307 dokonce sebrali světový rekord z loňského mistrovství světa. O zlato ve středu pojedou právě proti dánskému kvartetu.

Seveřané jeli proti Britům a vedli si výborně. Pak ale Frederik Madsen, jenž táhl zbývající dánskou trojici na dráze, "sestřelil" Charlieho Tanfielda z roztrhané sestavy soupeře, když ho se skloněnou hlavou před sebou neviděl. O výsledku rozhodovali sudí, kteří poslali do finále Dány s odůvodněním, že Brity dokázali dostihnout.

Reklama

Související témata: