Hlavní obsah

V karate prý trénink při pandemii vedl k nové cestě za sebepoznáním

Tokio

Koronavirová pandemie měla vliv na přípravu všech účastníků olympijských her v Tokiu, v karate ale vedla k nové cestě za sebepoznáním. Myslí si to generální tajemník Světové federace karate Tošihisa Nagura, který věří, že zejména při trénování disciplíny kata (technických sestav) karatisté získali nečekanou výhodu. Karate bylo zatím jednorázově zařazeno na program her v Japonsku.

Foto: @JSMPF_, Twitter

Karate si odbude premiéru na olympijských hrách. Ilustrační foto.

Článek

"Víme, že během pandemie covidu-19 nemohli mnozí sportovci trénovat tak, jak byli zvyklí. V disciplíně kata se ve svých myslích snaží objevit sama sebe jakožto osobnost, což se následně snaží vyjádřit skrze svůj výkon. Při pandemii mohli sportovci důležitost katy objevovat skrze samostatné cvičení. Měli možnost objevit, kdo jsou jako lidé, a zahledět se hlouběji do sebe," řekl Nagura.

Doufá, že tato zkušenost sportovcům přinesla možnost dosáhnout takového nastavení mysli, jehož by za normálních okolností nedosáhli. "To je to, co předvedou na tatami tento týden," doplnil.

V Tokiu karatisté budou usilovat o medaile v osmi kategoriích. Dvě sady budou rozdány v disciplíně kata, kde účastníci sami předvádějí sérii komplikovaných útočních i obranných pohybů, soupeří s virtuálním protivníkem před panelem rozhodčích.

V disciplíně kumite, tedy soubojích, jsou tři kategorie žen (do 55 kg, do 61 kg a nad 61 kg) i mužů (do 67 kg, do 75 kg a nad 75 kg). Celkem se karatistických disciplín účastní v Tokiu 82 sportovců z 37 zemí.

Karate je sice na olympiádu zařazeno jednorázově, prezident Světové federace karate Antonio Espinos se ale domnívá, že si sport zaslouží být součástí i budoucích olympiád. "Nic nebude po Tokiu stejné jako dříve. Tohle je velká příležitost ukázat světu, co karate je, že může přidat zásadní hodnotu olympijským hrám a že si zaslouží trvalé místo v programu," řekl.

"Miliony lidí sport objeví, což znamená další miliony podporovatelů po světě. Lidé skrze karate poznají tradice, hodnoty a kulturu Japonska," dodal.

Reklama

Související témata: