Hlavní obsah

Nejzajímavější momenty minulé sezóny NFL

Do začátku nové sezóny NFL zbývá už jen několik málo dní. Pojďme si čekaní na výkop úvodního zápasu, v kterém se ve čtvrtek 8. září střetnou New Orleans Saints s obhájci Super Bowlu Green Bay Packers, zkrátit připomenutím pěti nejzajímavějších událostí minulé sezóny.

Foto: gettyimages.com

Linebacker Clay Mathews a MVP Super Bowlu XLV quarterback Aaron Rodgers slaví zisk Lombard Trophy.

Článek

1. VYKOUPENÍ MICHAELA VICKA

Bývalý quarterback Atlanty Falcons, jeden z nejzajímavjších hráčů NFL Mike Vick, který byl před čtyřmi lety shledán vinným a odsouzen k 21 měsícům odnětí svobody za pořádání psích zápasů, prožil v ročníku 2010/11 svou nejlepší sezónu v desetileté profesionální kariéře.

Poté, co opustil federální věznici, se vedení Atlanty, které objevilo nového vůdce týmu v quarterbackovi Mattu Ryanovi (nejlepší ofenzivní nováček roku 2008), rozhodlo Vicka propustit ze svých služeb. Philadelphia Eagles využila příležitosti, že se z Vick stal volný hráč a podepsala s ním jednoletý kontrakt. Sázka na tohoto „Černého Petra“ se jim bezpochyby vyplatila.

Po odchodu dlouholeté jedničky na postu quarterbacka Donovana McNabba do Washingtonu Redskins a zranění jeho náhradníka Kevina Kolba se bývalý trojnásobný člen Pro Bowl týmu stal startujícím quarterbackem Eagles.

Nejlepší utkání své kariéry odehrál v desátém týdnu sezóny v zápase proti Washingtonu Redskins, ve kterém skóroval 6 touchdownů. Ve svých úžasných výkonech pokračoval po zbytek sezóny a byl jedním z nejžhavějších kandidátů na zisk ocenění pro nejužitečnějšího hráče soutěže (MVP).

Během základní části NFL naházel 3 018 yardů, 21 TD (+ 9 rushing TD) a pouhých 6 interceptions. Philadelphie pod jeho vedením vyhrála svou divizi NFC East a probojovala se do play-off, z kterého je v NFC Wild Card Game vyřadili pozdější vítězové Super Bowlu Green Bay Packers.Vick byl za své výkony vyhlášen nejlepším navátilcem do soutěže v minulém ročníku.

foto: gettyimages.com

2. SEATTLE SEAHAWKS

Seahawks v roce 2010 zakončil základní část NFL s bilancí 7:9 na prvním místě ve své divizi NFC West a stali se tak dosud jediným týmem v historii NFL, který postoupil do play-off s negativní bilancí a jakožto vítězové divize dokonce získali výhodu domácího prostředí.

Svůj „husarský kousek“ korunovali tím, že v NFC Wild Card Game dokázali hlavně díky skvělému výkonu quarterbacka Matta Hasselbacka (22/35, 4 TD, 1 INT) porazit obhájce Super Bowlu New Orleans Saints. Následující neděli je z boje o Lombardi Trophy vyřadilo Chicago Bears.

foto: gettyimages.com

3. RANDY MOSS NEMŮŽE NAJÍT DOMOV

Sedminásobný člen Pro Bowl týmu a držitel rekordu NFL v počtu zachycených přihrávek za sezónu Randy Moss, byl během úvodních utkání loňské sezóny vyměněn z New England Patriots do Minnesoty Vikings. Oficiálním důvodem jeho odchodu byla uvedena nespokojenost s výší jeho kontraktu (lidé znalí situace však tvrdí, že tím hlavním důvodem byly spory s trenérem Belicheckem a quartrebackem Tomem Bradym).

V Minnesotě se však dlouho neohřál. Po prohře s Patriots otevřeně kritizoval své spoluhráče a trénera Vikings Brada Childresse, o kterém tvrdil, že není dobrým trenérem a měl by být propuštěn (Childress byl po jedenáctém týdnu základní části NFL kvůli špatným výkonům celého týmu z funkce hlavního trenéra Vikings skutečně odvolán), nakonec to byl však Moss, který byl po měsíci propuštěn z týmu, který si ho během NFL draftu v roce 1998 v 1. kole, jako 21. hráče celkově, vybral do svých řad.

Ze seznamu nechráněných hráčů se ho rozhodli zařadit do svého týmu Tennessee Titans. Moss během osmi utkáni, které v Titans odehrál, zachytil pouhých 6 přihrávek pro 80 yardů. Titans se ho před začátkem letošní sezóny rozhodli propusit.

Nedůstojný konec pro budoucího člena fotbalové Síně slávy, který před několika týdny ukončil svou čtrnáct let trvající profesionální fotbalovou kariéru.

foto: gettyimages.com

4. ZÁZRAČNÉ VÍTĚZSTVÍ EAGLES NAD GIANTS

Eagles se v patnáctém týdnu základní části NFL již podruhé v sezóně střetli se svými divizními rivaly New Yorkem Giants. Vedení New Yorku 29:7 na začátku čtvrté čtvrtiny dávalo hráčům Giants dostatečný důvod k radosti. Skoro jisté vítězství nad „nenáviděnými“ Eagles se však během několika málo minut změnilo v noční můru.

Mike Vick dokázal třemi touchdowny v závěrečných minutách poslední čtvrtiny stav utkání vyrovnat a DeSean Jackson dovršil senzační obrat šedesátipětiyardovým punt return touchdownem. Eagles tak v nejlepším zápase sezóny zvítězili nad GIants 38:31.

foto: gettyimages.com

5. NENAPLNĚNÁ OČEKÁVÁNÍ DALLASU COWBOYS

Poté, co komisionář NFL Roger Goodell oznámil, že se Super XLV odehraje na stadiónu Dallasu Cowboys, jednom z nejmodernějších a nejhezčích fotbalových stánků na světě, jehož výstavba stála 1.3 miliardy dolarů a jeho kapacita může dosáhnout až 111 000 míst, se majitel Cowboys Jerry Jones netajil svým přesvědčením, že to bude právě jeho tým, jež se stane prvním týmem v historii NFL, který odehraje Super Bowl na svém domácím stadiónu.

Již v polovině sezóny však bylo jasné (zvláště poté, co si v sedmém týdnu sezóny v utkání proti Giants zlomila jednička na pozici quartrebacka Dallasu Tony Romo klíční kost), že se jeho vysněný cíl nenaplní. Cowboys se s bilancí 1:7 krčili na posledním místě divize NFC East a tato nelichotivá bilance stála místo hlavního trenéra "America´s Team“, jak se Dallasu Cowboys přezdívá, Wada Phillipse.

Phillips byl nahrazen ofenzivním koordinátorem Jasonem Garrettem, který dovedl Cowboys v závěrečných šesti utkáních k čtyřem vítězstvím. Konečná bilance 6:10 a třetí místo v divizi NFC nestačila na postup do play-off.

foto: gettyimages.com

Reklama