Hlavní obsah

Nejlepší cornerbackové v NFL

Cornerbackové se nacházejí za defenzivními tackly a linebackery a tvoří spolu „druhou linii“ obrany. Cornerbackové patří k nejlehčím a nejrychlejším hráčům na hřišti. Jejich primárním úkolem je hlídat soupeřova wide receivera a zabránit mu v zachycení přihrávky.

Foto: gettyimages.com

Darrelle Revis je považován za nejlepšího Cornerbacka v NFL

Článek
Fotogalerie

5. Asante Samuel, Philadelphia Eagles Asante Samuel byl během NFL draftu v roce 2003 vybrán v 4. kole, jako 120. hráč celkově, týmem New England Patriots, s kterými dvakrát získal Super Bowl (2004 a 2005). V roce 2008 podepsal jako volný hráč šestiletou smlouvu na 56 miliónů dolarů s týmem Philadelphia Eagles.

Samuel byl během své dosavadní, devět let trvající profesionální kariéry, 4x vybrán do Pro Bowlu, 3x do All-Pro týmu a stal se jediným hráčem v historii NFL, který během prvních šesti sezón své kariéry dokázal minimálně jedenkrát vrátit zachycenou interception do touchdownu.

Během devatenácti playoff zápasů, které dosud odehrál (nejvíce ze všech defensive backů v NFL), zachytil sedm interceptions (nejvíce mezi aktivními hráči) a čtyři vrátil do touchdownu (rekord NFL). Celkově má na svém kontě 42 interceptions, což ho řadí na druhé místo v počtu zachycených interceptions mezi aktivně hrajícími cornerbacky za Champa Baileyho.

4. Champ Bailey, Denver Broncos

Champ Bailey byl během draftu NFL v roce 1999 vybrán v 1. kole, jako 7. hráč celkově, týmem Washington Redskins. V roce 2004 byl vyměněn do Denveru Broncos, s kterými podepsal sedmiletou smlouvu na 63 miliónů dolarů.

Dnes již hrající legenda na postu cornerbacka, během své dosud 13 let trvající fotbalové kariéry, zaznamenal 783 tackles, 3 sacks a 48 interceptions (nejvíce mezi aktivními cornerbacky v NFL), 10x byl vybrán do Pro Bowlu (nejvícekrát ze všech cornerbacků v historii NFL) a 6x do All-Pro týmu.

V roce 2010 byl hráči a trenéry zvolen do NFL týmu desetiletí (NFL 2000s All-Decade Team). Není pochyb o tom, že Champ Bailey bude jednoho dne uveden do fotbalové Síně slávy.

3. Charles Woodson, Green Bay Packers Držitel Heisman Trophy (cena udělovaná nejlepšímu univerzitnímu hráči) z roku 1997 byl během draftu NFL 1998, vybrán v 1. kole, jako 4. hráč celkově, týmem Oakland Raiders. Woodson měl vynikající vstup do světa profesionálního fotbalu, za své výkony byl vyhlášen NFL Defensive Rookie of the Year (defenzivním nováčkem roku). V roce 2006 podepsal, jako volný hráč sedmiletý kontrakt na 52 miliónů dolarů s Green Bay Packers.

Dnes již 34letý veterán Charles Woodson byl během své již 14 let trvající kariéry v NFL 7x vybrán do Pro Bowlu a 6x do All-Pro týmu. V roce 2009 byl za své výkony (74 tackles, 9 int, 2 sacks, 4 forced fumbles a 3 touchdowny) zvolen NFL Defensive Player of the Year (defenzivním hráčem roku). V roce 2010 byl vybrán do NFL týmu desetiletí (NFL 2000s All-Decade Team) a měl velký podíl na tom, že Green Bay Packers získali Super Bowl XLV.

2. Nnamdi Asomugha, Philadelphia Eagles Jak může být hráč, který v loňské sezóně zaznamenal pouhých 19 tackles a nezachytil ani jednu interception, považován za jednoho z nejlepších cornerbacků, který kdy běhal po fotbalových hřištích? Odpověď na tuto otázku je velice jednoduchá. Asomugha je dokonalým prototypem toho, čemu se v současném fotbale říká „shutdown corner." Shutdown corner je označení pro cornerbacka, který je tak dobrý, že dokáže doslova sám ubránit jednu polovinu celého hřiště.

Asomugha minulou sezónu nezachytil ani jednu interception, ale co je důležitější, nepovolil ani těm nejlepším receiverům skórovat touchdown. Jeho směrem letělo pouhých 27 přihrávek! Každý quartreback totiž moc dobře ví, že do míst, kde se nachází Asomugha „nemá cenu házet,“ jelikož z toho nemůže pro útočící tým nikdy vzejít nic dobrého. Před začátkem sezóny 2011 podepsal, jako volný hráč, 5letý kontrakt v hodnotě 60 miliónů dolarů s týmem Philadelphia Eagles. Asomugha byl behěm své dosavadní devítileté kariéry 3x vybrán do Pro Bowlu a 4x do All-Pro týmu.

1. Darrelle Revis, New York Jets Pokud by byl Asomugha považován za prince pojmu „shutdown corner," (kterým je, jak už jsem výše zmínili, označován cornerback, který dokáže sám ubránit polovinu celého hřiště a quarterbaci do míst, ve kterých se s pohybuje nehází, jelikož „to prostě nemá cenu“), pak by Darrelle Revis byl králem tohoto pojmu.

Revisova schopnost doslova vymazat soupeřova elitního receivera ze hry je jedinečná. Revis během loňské sezóny nastoupil proti těm nejlepším receiverům v lize, dvakrát proti Terrellu Owensovi, dvakrát proti Chadu Johnsonovi, Andre Johnsonovi, Reggie Waynovi, Marquesovi Colstonovi, Stevu Smithovi, Roddy Whitovi a Mike Sims-Walkerovi, kterým v průměru povolil 2.9 zachycených přihrávek a 26.4 zachycených yardů na zápas. Statistika hovoří jasně, Revis je lepším hráčem než kterýkoliv receiver v lize. Ne nadarmo se prostoru na hřišti, v kterém se pohybuje, přezdívá „Revis Island“ (Revisův ostrov), kterýkoliv hráč vstoupí na Revisův ostrov, je ztracen na celý zápas.

Revis dosud odehrál v NFL pět sezón, během kterých byl 3x vybrán do Pro Bowlu a 2x do All-Pro týmu. V anketě Top 100 nejlepších hráčů pro rok 2011, jenž byla sestavena na základě hlasování hráčů se umístil na 8. místě - nejlépe ze všech cornerbacků.

Reklama