Hlavní obsah

Kvůli běžeckému ráji prodávají kozy. České eso už má v Keni byt a oblíbilo si kraví žaludky

Praha

Před čtyřmi lety se vytrvalec Jiří Homoláč poprvé sbalil a místo tradičních tréninkových destinací vyrazil na vlastní pěst do Keni. Motto jeho cesty znělo: „Kde jinde se stát lepším běžcem než v zemi, odkud ti nejlepší pocházejí?“ Rychle si ověřil, že nápis Home of champions (Domov šampiónů) na vstupní bráně do města Iten není žádným chvástáním.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český běžec Jiří Homoláč před Pražským půlmaratonem.

Článek

Ve čtvrtek přiletěl kvůli sobotnímu Pražskému půlmaratonu (v sobotu živě od 9:50 na ČT sport) už ze svého pátého keňského pobytu, v Itenu si celoročně pronajímá apartmán.

„Vyjde asi na 1200 korun měsíčně, je to takový baráček pro čtyři lidi,“ popisuje Homoláč. Žádný luxus, při sprchování musí vzít zavděk studenou vodou. „Mohl bych si nechat zavést teplou, ale když po tréninku svaly zchladíte, je to šok a tělo líp vstřebává únavu,“ popisuje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Z domova zase domů.😁 🇰🇪👉🇨🇿 Není to tu občas lehké, spíš bych řekl, že vůbec nikdy. Když tu není člověk otrávený z jídla (letos 1x pořádně a 3x málo 😁), tak je hotovej z tréninku. Když tu teče voda, tak je jen studená. Když tu fouká vítr, tak pořádně. Z fotek se to tu zdá být pohoda, ale je to tu pěkná dřina. Ale o to jde, vystoupit z komfortní zóny a jít si za svým cílem. Train hard, win easy, jak říkají místní. Stejně se sem, ale budu rád vracet. Ať už kvůli tréninku, přátelům, nejlepším kozím žaludkům na Chepkoilel junction po dráhovém tréninku a nebo jen pro to svobodu a jednoduchost života. Jo a taky tady na mě čeká pes “Blešák” a můj apartmán, který si pronajímám celoročně, abych se vracel do svého. 🏡 #running #iten #runningterritory #instarunners #bieganie #laufen #czechboy #czechteam #runczech #praguehalf #kenya #runnerspace #gorun #motivation #inspiration

Příspěvek sdílený Jiri Homolac (@jirihomolac),Dub 3, 2019 v 1:44 PDT

Keňa mu přirostla k srdci, i stravovat se snaží s místními. „Hodně jsem jedl fazole s kukuřicí a rýži, letos jsem objevil kravské a kozí žaludky, fakt delikatesa,“ vypráví nadšeně. „Většinou je nemají uvařené ve dvanáct, ale třeba až v půl druhé, tak jsem někdy kvůli tomu posouval i trénink. Umí to ochutit, s rýží nebo plackou čápáti je to vynikající,“ ujišťuje.

Několikrát už si otravu žaludku přivodil, ale paradoxně vždy v případě, kdy klasickou keňskou stravu opustil. „Ty potíže přicházely potom, co jsme vyrazili na hotel si dát něco dobrého. A mně pak neudělaly dobře hranolky,“ vybavuje si.

Ze soustředění se vrací pravidelně o pět šest kilo lehčí díky stravě, životnímu stylu a pochopitelně především tvrdému tréninku. „Snažím se okoukávat a napodobovat styl těch nejlepších,“ vypráví.

Potkal se s nejrychlejším maratoncem v historii Eliudem Kipchogem, kousek od něj bydlí švýcarský supertalent a evropský rekordman v půlmaratonu Julien Wanders, jenž si v Keni našel i partnerku.

Celkově do Itenu míří stále více elitních Evropanů, z české špičky si pobyt v afrických horách letos vyzkoušeli i Jakub Holuša či Eva Vrabcová Nývltová. „Rozmáhá se to, všichni vidí, že to je cesta, jak být lepší,“ říká Homoláč.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva běžci Amy Craggová, Jiří Homoláč, Stephen Kiprop a Fancy Chemutaiová před Pražským půlmaratonem.

„I to prostředí se zlepšuje každým rokem. Místy tam býval velký nepořádek, teď už tam zakázali plastové sáčky a sbírají odpadky. Častěji kontrolují řidiče, protože některá auta jsou tam ve strašném stavu," líčí běžec, jenž si keňského kamaráda přivezl i domů do Česka a v sobotu mu bude na půlmaratonu dělat vodiče za vysněným časem pod 63 minut.

Jedním z favoritů závodu bude Stephen Kiprop, jenž se ostatně také připravuje v Itenu. „Musel jsem postupně prodat tři kozy, abych si mohl dovolit tam bydlet a trénovat," vyprávěl letos nejrychlejší půlmaratonec světa. „Když se mi ale začalo dařit, mohl jsem si pořídit nové kozy," pochvaluje si.

Francouzská hvězda i rekordman Malediv
Pestrou skladbu má startovní listina Pražského půlmaratonu. Šestici běžců s osobním rekordem pod hodinu vládne Keňan Stephen Kiprop, jenž už letos zaběhl čas 58:42. Na start se postaví i francouzská hvězda stýplu Mahiedine Mekhissi-Benabbad, jenž má doma tři olympijské medaile, ale nechvalně proslul i ataky maskotů na evropských šampionátech či diskvalifikací po svléknutí dresu v cílové rovince. Oživením je start rekordmana Malediv Shifaze Mohameda, jenž se jako řada dalších elitních běžců připravuje v keňském běžeckém centru v Itenu.

Reklama

Související témata: