Hlavní obsah

Koulař Staněk okusil moderní stánek v Kataru. Poznal i nešvar, který je vraždou na krk

Praha

Jako jediný český atlet si s předstihem vyzkoušel zrekonstruovaný stadion Chalifa, kde se za pět měsíců bude bojovat o světové medaile. Koulař Tomáš Staněk ze svého sedmého místa a výkonu 20,61 m na úvodní Diamantové lize nadšený nebyl, ale přivezl si z katarského Dauhá cenné poznatky.

Foto: Jan Kucharčík

Český koulař Tomáš Staněk při loňském finále Diamantové ligy v Curychu.

Článek

Jak na vás čtyřicetitisícový stadion působil?

Líbil se mi, je v architektonicky podobném duchu jako mrakodrapy ve městě. I zevnitř je hezký, jen koulařský kruh mi trochu klouzal, ale to mohla být moje chyba, jak jsem byl ještě trochu zmuchlaný po návratu ze soustředění.

Ocenil jste speciální systém klimatizace, který podle organizátorů pomocí fukarů dokáže regulovat teplotu na různé hodnoty po celém stadionu?

Na mítink byla naštěstí vypnutá, večer už bylo kolem 29 stupňů, sluníčko zapadlo a příjemně pofukovalo, aspoň se člověk nemusel pořád oblíkat. Jinak tam bylo mezi 33 a 38 stupni a oni mají takový nepříjemný nešvar, že když přijdete někam dovnitř, je tam kolem 16 až 18 stupňů, to je vražda pro krk… I jídlo jsem se snažil zvládnout co nejrychleji a zmizet na pokoj, kde jsem měl 25 stupňů. Tak doufám, že jsem si nepřivezl žádný knedlík v krku, i na mistrovství světa chci jet na poslední chvíli.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

I am excited to start my outdoor season in Doha, looking for huge throws again!!! 😉 #DiamondLeague #dohadl💎 #RoadToTheFinal #Qatar #shotput

Příspěvek sdílený tomas.stanek22 (@tomas.stanek22),Dub 27, 2019 v 12:42 PDT

Stadion vypadal na mítink Diamantové ligy hodně liduprázdně, jaká byla atmosféra? Zdálo se, že ožívají jen fanoušci z Afriky při dlouhých bězích…

V naší zatáčce byli i tyčkaři, kde skočil Sam Kendricks 580, a ani jejich soutěž moc neprožívali. Jen keňský koutek, když na konci zaběhla Obiriová výkon roku na trojce, spustil asi na dvacet minut pořádný bordel… Ale kdyby se povedlo stadion zaplnit, může tam být zajímavá atmosféra. Stadion je spíš vytáhlý než rozlehlý, podobně jako třeba Ptačí hnízdo v Pekingu, takže ani diváci v horních řadách nejsou tak daleko od plochy.

Mimochodem, mítink v Dauhá byl ostře sledovaný i kvůli zřejmě poslednímu závodu Caster Semenyaové na osmistovce. Co jste říkal na její kauzu?

Nijak jsem se po tom nepídil, spíš jsem ji sledoval ze zvědavosti. Ale nemyslím, že by to byl problém jen u ní… Bylo mi líto holek, které běhali za nimi, protože kdo má vyšší testosteron, je dlouhodobě ve výhodě. Kdybych ho měl o kousek vyšší já, dostanu stopku na čtyři roky. Takže se stavím za rozhodnutí atletické federace IAAF.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Tak a hrr na ne, uvod sezony nemuze zacit ostreji. 8 borcu s osobakem za 22m!!! #DiamondLeague #athletics #dohadl💎 #RoadToTheFinal #shotput

Příspěvek sdílený tomas.stanek22 (@tomas.stanek22),Kvě 3, 2019 v 6:57 PDT

Jak jste byl spokojený vy se svým vystoupením a výkonem 20,61 metru?

Byl jsem naštvaný. Tak málo jsem neházel ani na Kanárech na tréninku. Ale letěl jsem pět hodin ze soustředění, pak zase šest hodin do Kataru, pro tělo to nebylo ideální a cítil jsem se gumovej. V rozcvičování jsem jeden pokus poslal za 21 metrů, určitě mám na mnohem víc.

Zvládl jste na rozdíl od minulých let přípravu ve zdraví?

To bylo super, poprvé jsem měl maséra i na Kanárech. V Turecku jsme přípravu rozjeli a na Kanárech už do toho šlapali. Škoda, že výsledek tomu teď neodpovídal, ale byli tam snad kromě Storla všichni nejlepší, těším se na další na Diamantové ligy, kde budu odpočatější.

Američan Ryan Crouser už letos předvedl nejlepší výkon za posledních 29 let 22,74 metru. Může letos pokořit i světový rekord 23,12 Randyho Barnese?

Myslím, že jo. Zvlášť když mu nebudou mávat přešlapy. (úsměv) Viděl jsem video z toho jeho pokusu, v Americe asi tolik přešlapy neřeší, ale i tak to byl neskutečný výkon, hrozná dálka. V Dauhá to vypadalo, že si to rozdá Crouser s Walshem a najednou Kovacs v rozcvičce posílal kouli za 22 metrů… Bude to letos hodně zajímavé.

Vy se s Crouserem a Walshem potkáte i na Zlaté tretře, kde bude koule jedním z vrcholů.

Těším se, podle výkonů to bude asi nejkvalitnější soutěž, jsem rád, že bude v hlavním programu. Už vloni tam dva kluci překonali 22 metrů, i letos to bude hodně divoké, tak doufám, že dorazí víc lidí než minulý rok.

Co vás čeká do Zlaté tretry?

Teď to bude trochu volnější, takže asi jen další Diamantová liga v Římě a po Zlaté tretře poletím do Ameriky do Stanfordu, kde se letos závodí místo Eugene.

Reklama

Související témata: