Hlavní obsah

Ideální scénář? Dva rekordy na domácím stadionu, hlásí před Tretrou sprinter Stromšík

Kompletní sestava české štafety na sto metrů v čele s českým rekordmanem na stovce Zdeňkem Stromšíkem, která před pár dny v Japonsku časem 38,77 vteřiny překonala 47 let starý československý rekord z Mnichova 1972, se za měsíc představí na ostravské Zlaté tretře (20. června). Poběží jak štafetu 4x100 metrů, tak v individuálních sprintech.

Foto: Jan Kucharčík

Zdeněk Stromšík pomýšlí na rekordy

Článek

„Byla to pro mě překvapivá zpráva, ale je jenom dobře, že se na největším mítinku u nás představí kompletní špička," řekl Stromšík, který poběží v A běhu. Zbylé trio Jan Veleba, Jan Jirka a Dominik Záleský se představí v běhu B. V předprogramu poběží společně i štafetu, v níž se znovu pokusí vybojovat si pozvánku na podzimní mistrovství světa v Dauhá, která jim v Japonsku o dvě pozice unikla.

„Ještě před Tretrou poběžíme na Odložilově memoriálu, kde budeme mít stejný cíl zaběhnout co nejlepší čas, aby nás do Dauhá pozvali. Podle mne bude potřeba čas kolem 38.50 a tam bychom se chtěli dostat," upřesnil Stromšík.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Čeští sprinteři Dominik Záleský, Jan Jirka, Jan Veleba a Zdeněk Stromšík se radují z národního rekordu na 4x100 metrů.

Soupeře bude mít ale zvučné a s osobním rekordem 10,16 vteřin to nebude mít snadné. Do bloků vedle něj zaklekne hned pět sprinterů s osobákem pod 10 vteřin v čele s Američanem Bakerem. „Když jsem jména soupeřů slyšel, tak mi trošku zatrnulo. Věřím ale, že to dokážu rozbalit naplno. Ideální by bylo, kdyby Ostrava viděla hned dva české rekordy. Jak můj na stovce, tak ve štafetě. To by bylo na domácím stadionu krásné," pousmál se vítkovický sprinter Stromšík.

Kladivo poprvé v hlavním programu

Lahůdkou letošní 58. Zlaté tretry bude i osmistovka, kterou ozdobí šestinásobný mistr Evropy v hale i venku, halový mistr světa a stříbrný z posledního světového šampionátu v Londýně Polák Adam Kszczot. Jeho soupeře, kromě Čechů Hoďbodě a Šnejdra, bude zázrak halové sezony na trati 1500 metrů Etiopan Samuel Tefera. „Bude to jeho první osmistovka a podle zpráv, které máme, se na ni pilně připravuje," uvedl manažer mítinku v Ostravě Alfonz Juck.

Naopak letošní novinkou bude kladivo žen v hlavním programu. „Dosud se vždy házelo o den dřív vedle hlavního stadionu. Letos jsme se rozhodli, že dáme možnost legendě atletiky Anitě Wlodarczykové užít si tretry naplno," uvedl Juck. „Nemůžu se dočkat. Bude to poprvé na hlavním stadionu a bude to určitě skvělé," nechala se slyšet polská kladivářka, která si v červnu připíše na Zlaté tretře už jedenáctý start.

Reklama

Související témata: