Hlavní obsah

Klučinová se kvůli rekordu modlit nebude. Vozí přítele na koncerty a těší se na volno

Praha

Při mistrovství republiky družstev v Hodoníně minulou sobotu naposledy oblékla závodní dres. „V pondělí mi volal trenér, že mě potřebuje na soupisku. Tak jsem se během týdne aspoň zpevnila, abych se nerozpadla,“ popisuje Eliška Klučinová rozlučku s atletickou kariérou, při níž pomohla svému klubu USK Praha k titulu nečekaným triumfem ve výšce. „Druhý den jsem ale sotva vstala z postele, bolela mě záda, takže jsem udělala dobře,“ ví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eliška Klučinová a její životní úspěch, bronz z halového ME v Praze 2015.

Článek

Rozhodnutí ukončit vícebojařskou kariéru v ní definitivně uzrálo přes léto. „Ale už zima, kdy mě zranění vyřadilo ze závěrečné přípravy na halové mistrovství Evropy, byla signálem, jestli se na to nevykašlat, když už nevydržím ani tu krátkou halovou sezonu zdravá,“ přiznává. „A když se to nezlepšilo ani přes léto, věděla jsem, že to nemá cenu,“ líčí 31letá Klučinová.

Zdravotních trablů během kariéry zažila řadu, na operaci byla s chodidlem i ramenem, vždy se dokázala vrátit v dobré formě. Jenže poslední venkovní sedmiboj absolvovala na podzim roku 2017 a další úmornou snahu o návrat do špičky už podstupovat nechtěla. I když třetí olympijská účast v Tokiu byla velkým lákadlem…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Končím kariéru. Od prvního závodu v roce 1995 (po silnici tam a zpátky - 1. místo 🥇), přes stříbro na ME juniorů 2007 🥈, bronz na HME 2015 v Praze 🥉, 4. místo na HMS 2018 🥔, olympiády v Londýně a v Riu 🏃‍♀️ až po ten včerejší poslední na MČR družstev to byla velká jízda! I když mě často (na můj vkus až moc často 😅) limitovala zranění, která jsou i hlavním důvodem mého odchodu do atletického důchodu, neměnila bych. Poznala jsem díky atletice spoustu skvělých lidí a zažila krásné momenty. Chci poděkovat své rodině za pevné nervy, trenérům za trpělivost, členům realizačních týmů za jejich pomoc a vám fanouškům za vaši úžasnou podporu. 🙏🙏🙏💞 Tak na viděnou někde mimo ovál, snad mě neuřícenou bez čísla a treter poznáte, zubit se budu pořád stejně! 😁✌️🦁 #elza 📷 @idnescz sportovnilisty.cz rodinny archiv 📒

Příspěvek sdílený Eliska Klucinova (@eliska_klucinova),Zář 9, 2019 v 10:53 PDT

„Jenže by to obnášelo zase celý rok přípravy, aniž bych byla přesvědčená, že se dokážu vrátit k výkonům jako dřív. A i kdybych se nominovala, jen pro čárku bych tam jet nechtěla,“ má jasno Klučinová, kterou v posledních letech trénoval František Ptáčník.

Když v sobotu večer věděla, že už ji další závod nečeká, přepadla ji mírná nostalgie. „Trochu to na mě dolehlo,“ přiznává. A tak mohla vzpomínat na vrcholné okamžiky kariéry.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Eliška Klučinová při svém posledním závodě kariéry v Hodoníně, kde se představila v kouli a ve výšce.

Jak startovala na dvou olympiádách. Jak v Kladně, které bylo roky jejím domovským stadionem, nejprve vyrovnala a pak dvakrát překonala sedmibojařský český rekord. Nebo jak ji našlapaná pražská O2 arena v roce 2015 hnala za bronzem při halovém mistrovství Evropy…

„Bude se mi stýskat po té atletické partě, trenérovi a skupině. I ty velké akce byly super, i když během nich se člověk stresuje, ví, že na konci je ta osmistovka… Je pravda, že jsem teď na nějaký víceboj koukala v televizi a už jsem si říkala, že bych s holkama neměnila,“ přiznává Klučinová, která český rekord v sedmiboji před pěti lety posunula až na 6460 bodů.

Věří nástupkyním

Zůstane v tabulkách téměř čtvrtstoletí jako její předchůdkyně Zuzana Lajbnerová? Klučinová se jen pousměje. „Určitě se nebudu u každého závodu modlit, aby rekord vydržel. Budu ráda, když ho někdo posune aspoň na 6500 bodů. Katka Cachová na to určitě má, uvidíme, co vyroste z mladých holek v čele s Janou Novotnou,“ přemítá.

Své nástupkyně bude Klučinová dál sledovat, třeba jednou i v roli trenérky. „Dodělávám školu, která mě k trénování nebo učení předurčuje, ale teď si chci dát trochu volnější rok. Pracovat budu od října na půl úvazku, kdy budu koordinovat sportovní stipendia pro studenty, ale také chci trávit víc času s rodinou, s přítelem, zajet si po delší době na dovolenou,“ těší se.

Jejím partnerem je písničkář Jan Pokorný vystupující pod jménem Pokáč, a tak Klučinová tráví nejeden večer na jeho vystoupeních. „Dělám mu řidičku na koncerty,“ usmívá se. „Aspoň spolu trávíme víc času, i když on to má vlastně pracovně,“ dodává.

Reklama