Hlavní obsah

Kipchoge jako první běžec na světě pokořil dvouhodinovou hranici!

Aktualizováno

Keňský běžec Eliud Kipchoge se v sobotu ve vídeňském Prátru stal prvním člověkem, který zaběhl vzdálenost 42 195 metrů v čase pod dvě hodiny, magickou hranici pokořil v rámci projekto INEOS 1:59 Challenge o 20 sekund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Olympijský vítěz Kipchoge ve Vídni zaběhl maraton pod dvě hodinyVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

34letý Kipchoge zkoušel prolomit dvouhodinový limit již před dvěma lety na motoristickém okruhu v Monze, nakonec za ním ale o 25 sekund zaostal.

Ve Vídni měl k ruce 41 vodičů, kteří se postupně prostřídali ve formaci ve tvaru písmene „X". S Kipchogem tak běžely výrazné běžecké osobnosti jako bratři Jakob, Filip a Henrik Ingebrigtsenové, olympijský vítěz Matthew Centrowitz, evropský rekordman v půlmaratonu Julien Wanders, vicemistr světa Selemon Barega, mistr světa v krosu Jacob Kiplimo nebo řada vítězů Diamantové ligy.

Běžecký tým si poradil i s deštěm, který částečně doprovázel jejich snažení navzdory předpovědím.

Početná sestava vodičů je jedním z důvodů, proč výkon z Vídně nemůže být oficiálním světovým rekordem. Tím zůstane Kipchogeho čas 2:01:39 z loňského maratonu v Berlíně. Rekord se otřásal při letošním závodě na téže trati, když za ním jen o dvě sekundy zaostal Etiopan Kenenisa Bekele.

"Unavený jsem, bylo to těžké. Ale vodiči patří k nejlepším běžcům na světě a počínali si skvěle, to musím nesmírně ocenit," řekl Kipchoge, který už před startem přirovnal maratonský čas pod dvě hodiny k přistání na Měsíci. V cíli zavzpomínal i na první míli pod čtyři minuty, kterou v roce 1954 zaběhl Roger Bannister. "Asi je to od té doby největší atletický mezník, ukázali jsme světu, že člověk nemá hranice. Snad to bude inspirací pro další lidi," dodal.

Reklama

Související témata: