Hlavní obsah

Obhájce Kipchoge může být znovu nejlepším světovým atletem roku

Lausanne

Obhájce trofeje Eliud Kipchoge může být znovu nejlepším světovým atletem roku. Fenomenální keňský vytrvalec, který v sobotu ve Vídni jako první člověk zaběhl maraton pod dvě hodiny, je v nominaci zveřejněné mezinárodní atletickou federací. Má deset soupeřů.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Eliud Kipchoge překonal dvouhodinovou hranici na maratonské trati.

Článek

Olympijský vítěz Kipchoge loni v anketě zvítězil díky světovému rekordu 2:01:39, který zaběhl v Berlíně. Tentokrát rekordní tabulky nepřepsal, protože jeho běh ve Vídni mimo jiné kvůli střídání několika skupin vodičů nevyhovoval atletickým regulím. Jeho čas 1:59:40 přesto znamená historický milník.

Kipchoge je ve vybrané jedenáctce jediným vítězem této světové ankety. Z loňské nominace se letos do výběru znovu dostali mistr světa a vítěz Diamantové ligy na 1500 metrů Timothy Cheruyiot a dva američtí sprinteři - mistr světa na 100 metrů Christian Coleman a šampion na dvoustovce a vítěz obou sprintů v Diamantové lize Noah Lyles.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Eliud Kipchoge vyráží za pokořením dvou hodin.

Z běžců byli nominováni ještě půlkař Donavan Brazier, překážkář a halový mistr Evropy na hladké čtvrtce Karsten Warholm, čtvrtkař Steven Gardiner a a vytrvalec Joshua Cheptegei. Všichni získali světové tituly na nedávném šampionátu v Dauhá. Cheptegei před dráhovým primátem na 10 000 metrů vyhrál ještě mistrovství světa v krosu.

Ze závodníků v technických disciplínách se do nominace protlačili tři světoví šampioni - tyčkař Sam Kendricks, diskař Daniel Stahl a trojskokan Christian Taylor.

První kolo hlasování atletických funkcionářů a fanoušků bude uzavřeno 4. listopadu. Pak bude oznámena pětice finalistů. Slavnostní ceremoniál s vyhlášením výsledků ankety se uskuteční 23. listopadu v Monte Carlu. Nominace v ženské kategorii bude oznámena v úterý 15. října.

Nominace - muži:
Donavan Brazier (USA/800 m)
Christian Coleman (USA/100 m)
Joshua Cheptegei (Ug./kros, 10 000 m)
Timothy Cheruyiot (Keňa/1500 m)
Steven Gardiner (Bah./400 m)
Sam Kendricks (USA/tyč)
Eliud Kipchoge (Keňa/maraton)
Noah Lyles (USA/100 a 200 m)
Daniel Stahl (Švéd./disk)
Christian Taylor (USA/trojskok)
Karsten Warholm (Nor./400 m a 400 m př.).

Reklama

Související témata: