Hlavní obsah

Bývalý světový šampion Pitkämäki už se k oštěpu nevrátí: Nadšení a touha se vytratily

Bývalý mistr světa v hodu oštěpem Tero Pitkämäki ukončil v 36 letech kariéru. Po loňském vážném zranění kolena se finský atlet nedokázal dostat znovu do formy a letos neabsolvoval ani jeden závod.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý mistr světa v hodu oštěpem Tero Pitkämäki ukončil v 36 letech kariéru

Článek

Podle svých slov házel Pitkämäki v létě v tréninku kolem 75 metrů, takže nemělo smysl usilovat o start na mistrovství světa v Dauhá, protože s takovou výkonností neměl šanci splnit limit. K prodloužení kariéry ho nezlákaly ani olympijské hry v Tokiu v příštím roce.

"Olympiáda sama o sobě jako motivace k pokračování mi nestačí. Vždycky mi šlo o závody a výsledky. Když se ukázalo, že už nebudu schopný házet, jak bych chtěl, nadšení a touha se vytratily. To byl hlavní důvod, proč jsem se rozhodl skončit," řekl dnes Pitkämäki novinářům v Kuortane, kde v roce 2005 předvedl nejdelší hod své kariéry 91,53 metru.

Kompletní sada medailí

V historických tabulkách mu patří jedenácté místo. Z finských oštěpařů hodil dál jen Aki Parviainen, jehož národní rekord rovněž z Kuortane z roku 1999 má hodnotu 93,09.

Pitkämäki získal svou první velkou medaili na mistrovství Evropy v Göteborgu v roce 2006, kde skončil druhý před loučícím se světovým rekordmanem Janem Železným. Z kontinentálního šampionátu pak přidal ještě dva bronzy, třetí byl i na olympijských hrách v Pekingu. Z mistrovství světa má kompletní sadu medailí, tu nejcennější získal v roce 2007 v Ósace.

Reklama