Hlavní obsah

Bývalý půlmaratonský rekordman Kiptum dostal čtyřletý trest

Monte Carlo

Bývalý světový rekordman v půlmaratonu Abraham Kiptum dostal čtyřletý trest za doping. Keňský běžec byl potrestán za nesrovnalosti v biologickém pasu, kvůli kterým měl už od dubna pozastavenou činnost. Zpětně byly vymazány všechny jeho výsledky od 13. října 2018 včetně výkonu 58:18 z půlmaratonu ve Valencii, kde o patnáct dnů později překonal světový rekord.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

O ten už ale přišel ještě předtím, než ho Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU) potrestala. Jiný Keňan Geoffrey Kamworor v září v Kodani vylepšil půlmaratonské historické maximum na 58:01.

Třicetiletý Kiptum je dalším z řady keňských běžců, kteří poškozují pověst africké vytrvalecké velmoci. Zastavenou činnost mají aktuálně více než čtyři desítky keňských atletů. Tresty mimo jiné dostali olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů Asbel Kiprop, olympijská šampionka v maratonu Jemima Sumgongová či vítězka maratonů z Bostonu a Chicaga Rita Jeptoová.

Salazar se odvolal

Atletický trenér Alberto Salazar se u sportovní arbitráže CAS odvolal proti čtyřletému trestu za porušování dopingových pravidel. Spolu s koučem špičkových světových běžců se proti zářijovému verdiktu americké antidopingové agentury USADA odvolal rovněž endokrinolog Jeffrey Brown, jenž dostal stejně dlouhý zákaz činnosti.

V tréninkové skupině v Oregonu Salazar v minulosti připravoval například čtyřnásobného olympijského vítěze Mo Faraha. Trénovala tam i hvězda letošního mistrovství světa v Dauhá Nizozemka Sifan Hassanová, šampionka v běhu na 1500 a 10.000 metrů, či bronzová žena z pětky Němka Konstanze Klosterhalfenová.

USADA potrestala Salazara za držení a poskytování dopingových látek. Prověřila i jeho svěřence, žádné prohřešky však nezjistila. CAS se nyní bude zabývat trenérovým odvoláním, proces by mohl začít v březnu.

Reklama