Hlavní obsah

Oštěpařka Barbora Špotáková získala zlatou medaili

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se v pátek v Ósace stala mistryní světa. Šestadvacetiletá reprezentantka překonala během soutěže dvakrát národní rekord, který má nyní hodnotu 67,07 metru. Loňská vicemistryně Evropy porazila o 61 cm Christinu Obergföllovou, třetí skončila další Němka Steffi Neriusová. Druhá česká oštěpařka Nikola Brejchová obsadila stejně jako na MS 2001 v Edmontonu a olympijských hrách v Aténách čtvrté místo.

Článek

Bývalá vícebojařka Špotáková se tak v Japonsku postarala o druhou českou medaili, připojila se ke stříbrné tyčkařce Kateřině Baďurové. Elitní oštěpařka získala deváté atletické zlato z venkovního MS pro samostatnou Českou republiku a první od Edmontonu, kde triumfovali desetibojař Tomáš Dvořák a oštěpař Jan Železný.

"Věřila jsem si. Cítila jsem se dobře, formu jsme ladili dlouho. Moc jsem si přála, aby to vyvrcholení přišlo právě na mistrovstí světa. Je to taková třešnička na dortu," řekla v rozhovoru pro Českou televizi Špotáková těsně po vítězství.

Druhá v konečném pořadí, Němka Obergfölová, v posledním pokusu zlepšila svůj dosavadní nejdelší hod z finálové série. Byla to snad jediná chvíle, kdy se musela Špotáková o své vítězství obávat. "Byla jsem si vědoma toho, že mě může přehodit i posledním pokusem, ale věřila jsem, že bych na to dokázala odpovědět," prohlásila Špotáková.

Nová mistryně světa se dostala do vedení hned svým prvním hodem, jímž stanovila nový národní rekord 66,40 m. Ten poté ještě vylepšila ve třetí sérii a jako sedmá žena historie přehodila hranici 67 metrů. Její předchozí maximum, které stanovila loni v září na Světovém atletickém finále ve Stuttgartu, mělo hodnotu 66,21 metru.

Na medailové pozici se až do čtvrtých pokusů držela díky hodu 63,73 bývalá česká rekordmanka Brejchová, kterou ale přehodila mistryně Evropy Neriusová. Německá veteránka už loni Göteborgu sebrala ve čtvrté sérii zlatou medaili Špotákové, ani dnes nedokázala třiatřicetiletá Brejchová zareagovat.

Evropská rekordmanka Obergföllová, jež v červnu hodila v Mnichově přes 70 metrů, se vedoucí Češce nejvíce přiblížila v šesté sérii, kdy zaznamenala svůj nejdelší pokus 66,46. Neriusová získala bronz za 64,42.

Ženy - oštěp:
1. Špotáková (ČR) 67,07, 2. Obergföllová 66,46, 3. Neriusová (obě Něm.) 64,42, 4. Brejchová (ČR) 63,73, 5. Likaová (Řec.) 63,13, 6. Bissetová (Kuba) 61,74, 7. Abakumovová (Rus.) 61,43, 8. Stahlová (Něm.) 61,03.

Reklama

Související témata: