Hlavní obsah

Nečekaná změna! Špotáková mění trenéra, povede ji bývalý koulař. A není jediná

Aktualizováno

Atletická škatulata se na prahu olympijské sezony rozjela naplno, trenéry mění takřka kompletní česká špička. Po oštěpařce Nikole Ogrodníkové (nově Jan Železný), chodkyni Anežce Drahotové (Australan Brent Vallance) či vícebojařce Kateřině Cachové (František Ptáčník) se k nečekané změně rozhodla i světová rekordmanka Barbora Špotáková. Jejím novým trenérem se stal Jan Tylče, od něhož naopak odešel Tomáš Staněk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková.

Článek

Trenér Rudolf Černý měl vloni skupinu, kterou mu mohl závidět celý oštěpařský svět. Jenže Ogrodníkové ani Špotákové nevyšel vrchol sezony v podobě mistrovství světa podle představ, a tak se rozhodly ke změnám. Ogrodníková se spojila s legendou své disciplíny Janem Železným, Špotáková sáhla po Tylčem, sedmatřicetiletém bývalém koulaři.

„Začala jsem hledat nový impuls, který by mě mohl nakopnout směrem k olympiádě. S Rudou jsme byli dlouho a začala jsem mít pochybnosti, jestli by naše spolupráce vedla ještě k úspěchu na olympiádě," uvedla Špotáková, která v Tokiu chce útočit na čtvrtou medaili.

V únoru teplý přídavek

Pod vedením Černého se dostala do světové špičky, získala první světové i olympijské zlato, hodila světový rekord. Po čtyřech letech u Železného se k Černému na podzim roku 2015 vrátila. Před svoji zřejmě poslední sezonou se ale 38letá oštěpařka rozhodla k další změně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková během atletického mítinku Zlatá tretra.

„Letošní sezona je pro mě nejdůležitější, beru přípravu vážně a chci tomu dát něco navíc. Honza byl volný a může se věnovat jen mně. Chceme zapracovat na zlepšení dynamiky síly a oproti mým klasickým přípravám začínáme uvažovat o jednom únorovém soustředění v teple jako přídavek," přiznala Špotáková.

Staňkovi chyběla skupina

Tylče byl koučem českého koulařského rekordmana Staňka poslední dva roky poté, co si Stehlík dal od trénování pauzu. Nyní Staněk následoval svého bývalého tréninkového parťáka Ladislava Prášila a vrátil se ke Stehlíkovi, který vedle Prášila připravuje i českou ženskou jedničku Markétu Červenkovou a mladého Davida Tupého.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk ve finále MS v Dauhá.

Právě parťáci Staňkovi, který byl letos na mistrovství světa desátý, chyběli. „Jsem soutěživý typ a postrádal jsem hecování. Trénink s Honzou byl fajn, jsem mu vděčný, že mi předloni v těžké situaci pomohl, ale byl jsem na to sám a nebyl jsem už do tréninku tak zapálený," vysvětlil své důvody Staněk.

Reklama

Související témata: