Hlavní obsah

Teď je šťastná s Emilem. Železný vzpomíná na mimořádnou osobnost Zátopkové

Praha

Výjimečná osobnost, jakých bylo málo. Tak bude vzpomínat na Danu Zátopkovou světový rekordman Jan Železný. Zpráva o skonu oštěpařské legendy ho zastihla v Jihoafrické republice, kde se připravuje se svojí skupinou na příští sezonu. „Věřím, že teď je šťastná, že je s Emilem,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Oštěpařské legendy Dana Zátopková a Jan Železný na snímku z roku 2013 u příležitosti vyhlášení Armádního sportovce.

Článek

Smutná zpráva jistě zasáhla celou vaši skupinu.

Zatím jsem se s ostatními neviděl, protože dnes máme volno, jen jsem jim tu zprávu rozeslal. Ráno mi to volal syn, že Dana umřela, všichni z toho budou smutní. Byla velkou osobností, nejen z hlediska sportu, ale hlavně z toho lidského pohledu. Zpětně se mi vrací spousta vzpomínek, s tátou byli dobří kamarádi… Byla opravdu mimořádná, lidí s takovým charakterem je málo.

I ve vysokém věku byla neskutečně vitální.

Opravdu byla výjimečná. Umřela v 97 letech, ale mozek měla ve věku snad čtyřiceti let. Pamatovala si úplné detaily, když jsme se bavili, úplně jsem žasnul. Pro mě to byly mimořádné chvíle, znal jsem ji odmala, i když si nepamatuju, kdy jsme se potkali poprvé, určitě přes rodiče, které dobře znala. Ale věřím, že teď už je šťastná, že je s Emilem.

Jistě jste zažil, jakým pojmem byli manželé Zátopkové v zahraničí.

Určitě. Dana vždycky byla trochu v Emilově stínu, ale přijala to, o Emila se moc hezky starala. Pamatuju si, že když jsem přiletěl do Chile, kde atletika není moc známá, tak všichni věděli, kdo je Zátopek. Dokázal něco mimořádného, vyhrát pět, deset kilometrů i maraton na jedné olympiádě, už nikdo nedokáže, takové osobnosti jsou v historii zapsány navždy.

Kdy jste se s paní Zátopkovou potkali naposledy? Při loňské oslavě 97. narozenin, kde byli i další oštěpaři?

Tam jsem nebyl, moc na ty organizované akce nechodím, ale chodil jsem za Danou do nemocnice. Naposledy před Vánoci, než jsme letěli na soustředění, teď trochu lituju, že jsem se tam ještě nestihl zastavit později. Ale vždycky jsme si hezky povídali, myslím, že byla ráda.

Kdysi jste od ní dostal jeden ze svých prvních oštěpů.

To je pravda. Jeden z prvních kvalitních, hodil jsem s ním pak československý rekord, teď už ani nevím, jestli dorostenecký nebo juniorský. A pak jeden dřevěný na památku.

Foto: ČTK

Legendární český atletický pár - Dana a Emil Zátopkovi na archivním snímku z roku 1952.

Co jste při vašich debatách nejčastěji rozebírali?

Hlavně o lidech jsme se bavili. Měla hodně ráda Víťu Veselého, říkala, že hází podobně jako já, moc mu fandila. Ale to každému z oštěpařů, ona byla fakt mimořádná, s ní se člověk nikdy nenudil. Naopak jsem vždycky koukal s otevřenou pusou a styděl se něco říct. Z ní sálalo tolik energie a dobra, smyslu pro čest i zábavu… Neuvěřitelné.

Reklama